Dva v jednom: V Horažďovicích můžete navštívit jak zámek, tak muzeum

22. červenec 2022

Zámek v Horažďovicích nabízí svým návštěvníkům prohlídku nejen samotného zámeckého interiéru, ale také muzea. A nejen to – zájemci zde mohou vystoupat dokonce na věž, odkud je možné, když se poštěstí, pozorovat čápy na nedalekém pivovarském komíně.

„Těžko říct, odkdy přesně tady zámek stojí. Začalo to někdy ve 13. století, kdy se budovalo opevnění kolem celých Horažďovic. Právě tady v místech dnešního zámku byl vybudován menší gotický hrad. Později se přestavoval, zvětšoval, a za Švihovských z Rýzmberka byl přestavěn na renesanční zámek. Až v roce 1680 byla zahájena zásadní přestavba v barokním duchu, což je to, co tady teď vidíme na každém kroku,“ sdělil na úvod kurátor sbírek Městského muzea v Horažďovicích Aleš Červený.

„My jsme v podstatě takový kříženec zámku a muzea. Jak chcete, muzeum v zámku nebo zámek v muzeu. Každopádně do těchto krásných prostor zámku se návštěvníci mohou také podívat. Je to však možné pouze v letní sezóně, jelikož tyto prostory nejsou vytápěny,“ dodal muzejník.

Další zajímavé povídání pracovníka muzea o zámecké kapli, lovecké chodbě i věži, odkud jsou krásné výhledy, si můžete poslechnout v reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio