Džínová láska

Stálicí české folkové a country hudby je už 50 let, od roku 1971, skupina Pacifik. Její dlouholetý kytarista Josef Blažejovský byl i výborným autorem, skupině věnoval mnoho svých písní. Jeden jeho slavný duet se hraje v českých rádiích dodnes, bývá jednou z prvních písní, kterou si vybrnkávají začátečníci hry na kytaru.

Duet Džínová láska, který napsal vynikající kytarista a zpěvák Josef Blažejovský, vyšel na desce s názvem Velrybářská výprava v roce 1982. Natočila ji skupina Pacifik a ten, kdo si tehdy tohle album koupil, neprohloupil. Je na ní 14 vynikajících písní, které si můžete pouštět třeba celý den a neomrzí vás.

Josef Blažejovský byl původním povoláním elektrikář. Od základní vojenské služby se věnoval žánru country až do své náhlé smrti před Vánocemi 2004. Bylo mu 55 let. Na hudební dráhu se dostal v roce 1969 během vojna v Prachaticích díky Jaroslavu Čvančarovi, který mu nabídl, aby hrál v jeho country kapele.

Po návratu do civilu stál u zrodu legendárních Taxmenů, později Krajánků, po jejichž rozpadu v roce 1980 přestoupil natrvalo k Pacifiku Tonyho Linharta, kde působil až do své smrti. Josef Blažejovský se během své kariéry účastnil natáčení mnoha desek, na kterých je slyšet nejenom jeho kytara, ale také zpěv.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.