Eddy Grant: Baby Come Back

3. březen 2023

Eddy Grant byl zakládajícím členem skupiny Equals, jedné z prvních evropských rasově smíšených popových skupin.

Jako dvanáctiletý se Eddy Grant odstěhoval s rodiči z Guyany do Londýna. Jeho otec byl zdatný trumpetista a tak jablko nepadlo daleko od stromu, když si potomek vybral stejný nástroj, na který bude hrát ve školním orchestru. Jeho talent se projevil ještě v tom, že se stal i klavíristou a kytaristou. Poté, co navštívil koncert legendárního zpěváka Chucka Berryho, se rozhodl založit vlastí kapelu, která ovšem vznikla za poněkud kuriózních okolností. Rok zkoušeli, kromě Granta totiž nikdo ze skupiny neuměl hrát na žádný nástroj. Ale jak se ukázalo, talent měli, a ve spojení s pílí, nadšením a štěstím, a názvem Equals, obohatil tento ryze amatérský soubor světovou hudební scénu o jeden z největších hitů.

Nestalo se tak ze dne na den, první singly nezaznamenaly velký úspěch, ale když v r. 1966 vydali singl Baby Come Back s výrazným kytarovým rifem, bylo vyhráno. I když i zde sehrála jistou roli náhoda, nebo spíše citlivé ucho rozhlasových diskžokejů. Do éteru totiž pouštěli B stranu singlu, kterou byla právě písnička Baby Come Back. V r. 1968 vyšla skladba jako strana A a jen ve Spojeném království se jí prodalo čtvrt milionu výlisků a v kontinentální Evropě víc než milion.

V lednu r. 1971 zkolabovaly Grantovy plíce, což vedlo k jeho odchodu z Equals. Začal pracovat jako producent a v roce 1972 založil vlastní studio na pozemku svého domu. A o dva roky déle i vlastní gramofonovou firmu. Hádám, že to mu umožnily autorské dávky z hitu Baby Come Back. V roce 2016 bylo oznámeno, že Grant obdrží cenu za celoživotní dílo.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.