Edita Štaubertová: Zlaté střevíčky

Zářili na hudebním nebi, zpříjemňovali nám život. Bývali hvězdami. Někteří jsou dnes legendami, jiní jakoby nebyli. Jedním z našich zapomenutých idolů populární hudby šedesátých let je Edita Štaubertová. 

Světská sláva, polní tráva – platí to v každém oboru lidského konání, v populární hudbě jakbysmet. Česká zpěvačka Edita Štaubertová na sebe upozornila dvěma hity. V repertoáru měla kolem čtyř stovek písní, pro rozhlas jich natočila sedm a na desky asi 15. Edita Štaubertová byla populární především v první polovině šedesátých let. Tehdy ji jako prodavačku objevil hudební skladatel Karel Mareš a jejím prvním hitem byla hned v roce 1961 píseň Babičko, nauč mě charleston.

Ještě úspěšnějším hitem byly Zlaté střevíčky. Původně se jedná o strhující a pyšnou americkou duchovní píseň Zlaté střevíce, Golden Slippers, ve které se vedoucí zpěvák ptá sboru, jaký druh nádhery si oblečou, když se připojí k Nebeskému sboru. Zlaté střevíce, zní odpověď, které určitě budu nosit, abych zastínil třpytivé slunce, a dlouhé bílé roucho jako hvězdnou korunu – takový je zhruba obsah originálu. Později vznikla v Americe i parodie na tuto píseň s názvem Oh, Dem Golden Slippers, pravděpodobně o cestě do nebe. Té se přidržel i český textař Vilda Dubský, když pro Editu Štaubertovou tento tradicionál otextoval.

Edita Štaubertová se narodila v roce 1940 v Praze, kde také o sedmdesát let později, v roce 2010, zemřela v zapomenutí.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.