Ekoboxy na Šumavě mají vychovat nezodpovědné turisty

16. květen 2019 10:35

Členové spolku We love Šumava instalují na turisticky frekventovaných místech Ekoboxy. Cílem je ukázat, jak dlouho se v přírodě rozkládá odhozený nedopalek nebo žvýkačka.

Cigareta 15 let, žvýkačka 50, sklo až 1000 let. Tak dlouho se v přírodě rozkládají odpadky, které tam po sobě zanechají turisté.  I to se lidé dozvědí ze speciálních informačních Ekoboxů spolku We love Šumava.  Najdou je na několika místech Šumavy. Třeba pak prázdnou plastovou lahev nebo papírový kapesník nepohodí v lese a odnesou je do kontejneru.

O tom, jak dlouho se konkrétní odpady v přírodě rozkládají, teď na Šumavě upozorňují návštěvníky speciální dřevěné vitríny, tak zvané  Ekoboxy

První z Ekoboxů instalovali členové spolku u turisticky velmi frekventované cesty na Čertovo jezero. „Je to taková vitrínka, kde máme deset různých věcí od skla přes PET lahve. Je to určeno návštěvníkům Šumavy, aby viděli, jak dlouho se v přírodě rozkládají různé materiály,“ upřesnil Richard Brož ze sdružení. „Chceme, aby lidé viděli, co se děje s odpadky, které zde zanechávají,“ doplnil další ze členů We Love Šumava Filip Brož. Další Ekoboxy najdou turisté i v okolí Kvildy a Prášil.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio