Elektrický valčík

10. září 2021

Legendární písničku Elektrický valčík napsali Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák.

Byl fascinován blesky. Snažil se je dokonce uměle vytvořit. Jednou byl prý i bleskem zasažen, mnohokrát pak při svých pokusech schytal ránu elektrickým proudem. Řeč je o svérázném vědci jménem Nikola Tesla. Díky jeho vynálezům mohly vzniknout technické a společenské fenomény jako je televize, dálkové ovládání nebo mobilní telefony. Nikola Tesla je mnohými považován za největšího génia všech dob. Je nazýván Pánem blesků. Nejvíce se proslavil sestrojením generátorů a dalších zařízení využívajících střídavý proud. Ten je připomenut i v divadelní hře Lijavec od Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka. Jako spoluautor je uváděn jiný vynálezce, fiktivní český filosof a dramatik Jára Cimrman.

Hra Lijavec měla premiéru v lednu roku 1982, o rok a půl později byla na příkaz ředitele Pražského kulturního střediska stažena z repertoáru, opět povolena byla v roce 1986. Do konce června roku 2009 se uskutečnilo celkem 578 představení hry Lijavec. Její úvodní seminář končí písní s názvem Elektrický valčík, kterou napsali Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák. A Nikola Tesla by z něj měl určitě radost.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.