Elvis Presley - Hotel zlomeného srdce

Nikdy neuměl noty, nikdy si nepsal písničky, přesto hrál na kytaru i na piano. To vše mu umožňoval jen a pouze jeho vytříbený cit pro muziku. Věci prostě odposlouchal a pak je přetvořil k obrazu svému. Řeč je o americké legendě Elvisu Presleym. 27. leden roku 1956 byl pro něj životním mezníkem. 

V dnes již legendárním nahrávacím studiu Sun, ve městě Memphis, jeho majitel svého času prohlásil: Když najdu bělocha, který cítí muziku jako černoch, vydělám miliardy. A toho objevil právě v mladíkovi, jehož umělecký a společenský vliv je dnes nepopiratelný, i když zpočátku to tak vůbec nevypadalo.

To byl možná důvod, proč Elvise i s jeho nahrávkami v r. 1955 odprodal mamutímu gramofonovému koncernu RCA. Dva dny po svých jednadvacátých narozeninách 10. ledna 1956 vstoupil Elvis poprvé do jejich nashvillského studia a nahrál skladbu Heartbreak Hotel.

Skladba byla jednou z pěti, které Elvis natočil v průběhu první frekvence u gramofonové firmy RCA. Díky tomuto hitu, v němž se zpívá o hotelu zlomených srdcí, který je stále plně obsazen, ale i tak je tam stále místo pro každého z nás, se stal Elvis okamžitě nejen celonárodní, ale i celosvětovou hvězdou.

Skladba vyšla na desce 27. ledna. V roce 1956 vedla osm týdnů hitparádu a stala se Presleyho první zlatou deskou. Ještě v témže roce vydal Elvis dvě LP desky a podepsal smlouvu na natočení několika filmů. 

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.