Emeritní biskup František Radkovský bude nově působit v Karlových Varech

23. srpen 2019 10:28

Obyvatelé Karlovarského kraje mají od tohoto týdne nového souseda. Je jím emeritní plzeňský biskup František Radkovský, který se z Plzně přesunul do Karlových Varů. Bydlí na faře u kostela Povýšení sv. Kříže v Rybářích.

„Sešlo se víc věcí naráz, které mi vytvořily prostor udělat tento krok. Je potřeba říct, že přesun někam na faru jsem měl v plánu už dlouho. Do Plzně teď přichází nový generální vikář a to je dobrá příležitost k této změně,“ řekl Radkovský s tím, že se navíc obměnila komunita kongregace Milosrdných sester Svatého kříže. „Sestra Monika z této kongregace mi už skoro třicet let pomáhá s chodem domácnosti a díky změnám v komunitě teď může působit také v Karlových Varech. Pomůže tu nejen mě, ale i P. Romualdovi Robovi, místnímu administrátorovi farnosti,“ vysvětlil.

Inspirace v jiné diecézi

Karlovy Vary si emeritní biskup vybral proto, že jde o druhé největší město plzeňské diecéze a zároveň krajské město. „Myslím, že je hezké, když teď i tady bude vlastně tak trochu sídlo biskupa,“ řekl s úsměvem.  Do bývalého plzeňského bytu Františka Radkovského se stěhuje nový generální vikář Jakub Holík.

Logo

Řešení vymyslel sám František Radkovský a inspiroval se přitom v jiné diecézi. „Přemýšlel jsem, co dál. Už nejsem nejmladší, zdraví mi ještě ale zaplať Pán Bůh slouží, a za nedlouho oslavím osmdesáté narozeniny. Inspirací mi byla královéhradecká diecéze. Tam jsou také dvě krajská města, Hradec Králové a Pardubice.  V Hradci sídlí diecézní biskup Jan Vokál a v Pardubicích biskup Josef Kajnek,“ vysvětlil.

Emeritní biskup má řadu povinností

Bývalý biskup je také prezidentem Diecézní charity. „Mohu se věnovat víc charitním zařízením v Karlovarském kraji, to ale neznamená, že nebudu jezdit do charitních zařízení jinam po diecézi,“ komentoval. Radkovský také zůstává členem kněžské rady, což je poradní orgán diecézního biskupa. Jako duchovní nebude působit pouze v Karlových Varech, pomůže ve farnostech, kde to bude potřeba.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio