Emil Kintzl má na sjezdovce v Kašperských Horách svůj kříž

19. říjen 2022 19:25, aktualizováno

Sjezdovku na kopci Lišák v Kašperských Horách spoluzakládal před 60 lety Emil Kintzl. Oslav kulatých narozenin už se nedočkal, protože právě po srážce s jiným lyžařem na této sjezdovce letos zemřel. Nyní má na kopci svůj nový kříž.

Sportovce, učitele a znalce Šumavy, který v posledních letech obnovil řadu šumavských křížků, připomíná teď nový křížek na kopci Lišák. Sjezdovku s vlekem na tomto kopci v roce 1962 zakládal s kamarády právě Emil Kintzl. Svahu zůstal věrný po celý život. Učil tam mládež lyžovat, pořádal závody a ve svých 88 letech tam na lyžích letos v březnu zemřel, když se srazil s jiným lyžařem.

Zavzpomínat na šumavského milovníka přišly minulou neděli desítky lidí. Novému křížku, který stojí na podstavci vedle lavičky, požehnal farář Jan Kulhánek. Ten zavzpomínal i na to, jak společně s ním žehnali na více než desítce míst obnovené křížky.

Kříž nese příběh

Netradiční kovaný křížek vyrobil pro Emila Kintzla jeho kamarád Radek Mařík z Husince. „Je tam několik příběhů popsaných, které symbolizují Emila a Šumavu celkově,“ charakterizoval nový křížek Radek Mařík. Kamen, na kterém stojí, je ze zaniklé šumavské chalupy a samotný kovový kříž tvoří překřížená lyžařská hůl a historická lyže.

Kříž formuje mnoho dalších symbolů. Kintzla skauta připomíná na vrcholu kovová lilie. Kintzla značkaře zase turistická značka, Kintzla učitele, pamětníka, vypravěče a propagátora Šumavy pak připomíná otevřená kniha. Nechybí tam ani Kintzlova fotografie na historických lyžích.

U křížku promluvili i lidé z kašperskohorského lyžařského oddílu. Chtějí pokračovat v tradičních akcích v areálu jako je silvestrovský sjezd s loučemi, mládežnické závody i závody na historických lyžích.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio