Engelbert Humperdinck: Raindrops Keep Falling On My Head

Uznání kritiky, miliónové náklady desek, show v nejdražších světových centrech, lesk, sláva a uznání. To byl a je život britského zpěváka Engelberta Humperdincka, muže s oslnivým úsměvem a uhrančivým pohledem. Jeho první velký hit z něj udělal světovou hvězdu a tento post si drží po celý svůj život.

Muž s oslnivým úsměvem a uhrančivým pohledem jménem Engelbert Humperdinck se narodil v indickém Madrasu jako Arnold George Dorsey, nejmladší syn v rodině deseti bratrů a sester. Jeho otec byl důstojníkem britské armády a jeho matka byla indického původu. V 10 letech se přestěhoval se svou rodinou do anglického Leicesteru.

Od doby jeho prvního hitu Release Me působí jeho velmi kuriózní jméno na většinu ženské populace jako afrodiziakum. Vybral mu ho Gordon Mills, manažer Toma Jonese, podle německého skladatele vážné hudby. Engelberta Humperdincka zaměřil na líbivý, komerčně zaměřený písničkový repertoár. Zaujal především v pomalých baladických písních, které dovolily uplatnit jeho krásně zbarvený sytý hlas. Stal se miláčkem luxusních kabaretů, varieté a nočních klubů. Jeho desky plné silných melodií i uhlazených kantilén dosahovaly vysokých nákladů a Humperdinck obdržel i několik cen Grammy.

Je nejen slavným zpěvákem, ale zároveň i úspěšným podnikatelem v realitách. Investoval do nejlepších nemovitostí na Havaji, Mexiku a Spojených státech. V roce 1970 například koupil slavný Pink Palace v Los Angeles, který v roce 2002 prodal za 4 miliony dolarů. Je ženatý, má čtyři děti a je legendou. V roce 2012 se stal nejstarším účastníkem velké ceny Eurovize, ve svých 76 letech reprezentoval Velkou Británii.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.