Enya má šedesátiny

17. květen 2021

Irská zpěvačka, skladatelka a klávesistka Enya dnes slaví 60. narozeniny. Patří jí přezdívka „královna nového věku“ a stejně jako Cher, Madonna, Mariah Carey nebo Tina Turner je Enya zpěvačkou s nejvyšším prodejem desek.

Jméno Enya jí dal dědeček. Narodila se v gaelské oblasti a gaelština, tedy irská keltština, byla jejím prvním jazykem. Enya je gaelské jméno, které provází tato pověst: V irské mytologii byla bohyně Enya. Neměla se provdat, protože jí osudem bylo dáno, že její manžel zabije jejího otce. Ten, aby tomu zabránil, ji raději poslal na vzdálený ostrov. Ale ona se tam zamilovala a provdala. A událo se to, co bylo předpovězeno: její manžel sice neusiloval Enyina otce zabít, ale stalo se tak v nějaké bitvě. A právě z míst této pověsti Enya pochází.

Na veřejnosti se Enya moc neukazuje, proto se jí říká Neviditelná hvězda. Její hudba ovšem obletěla svět. V říjnu roku 1988 vydala album s názvem Watermark, a ačkoliv původně nebyly plánovány žádné singly, byla to píseň Orinoco Flow, kterou se Enya zapsala do povědomí posluchačů. Singl se zcela neočekávaně vyšvihl na přední příčky hitparád, nezřídka se objevil i v jejich čele. Z Enyi se stal fenomén a postupně získala čestnou přezdívku Královna nového věku.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio