Etičtí hackeři se sešli v Plzni

Víte, kdo jsou etičtí neboli bílí hackeři? To jsou IT odborníci, kteří tvoří protipól klasickým hackerům. Vyhledávají slabá místa v systémech, ale nezneužívají je pro nelegální činnost, naopak na chyby upozorňují, aby mohly být včas odstraněny.

Do Plzně přijelo celkem 16 studentů středních a vysokých škol z celé republiky – šlo o nejúspěšnější účastníky kybernetické soutěže, ať už finalisty letošního ročníku, studenty, kteří v minulých ročnících uspěli, členy reprezentačního týmu nebo reprezentanty se zkušeností z evropských soutěží.

Jedním z top členů hackerského spolku, kteří již reprezentovali Českou republiku na evropské úrovni, je i dvacetiletý Západočech David Žahour. „Já jsem šťoural a převážně optimalizuji kódy a velice amatérsky se pokouším o různé krypto, to znamená šifry a hledání matematických zranitelností,“ řekl David, jehož znalosti využili i zástupci města Plzně, našel totiž chybu v rezervačním systému.

Bílí hackeři jsou důležití

Podle Jaroslava Burčíka, místopředsedy a spoluzakladatele soutěže, jenž zároveň působí jako ředitel Centra pro kybernetickou bezpečnost Českého vysokého učení technického v Praze, je slovo hacker mylně vnímáno. „Historicky hacker znamená člověk, který rozumí systému a ví víc, než ostatní, a já si myslím, že je hrozně důležité mít hackery, protože pokud chcete něco navrhovat, konstruovat, tak je potřeba těm věcem velice detailně rozumět,“ uvedl.

Kdo chce být etickým hackerem, může se přihlásit do celostátní soutěže, vloni to udělalo přes 4,5 tisíce studentů z různých škol včetně základních, do finále postoupilo 35 nejlepších, ale kvůli koronaviru na finále nedošlo. A tak finalisté absolvovali alespoň soustředění, mimo jiné právě v Plzni.

Potřebné zázemí a podporu zajistil účastníkům prestižní akce SIT Port Správy informačních technologií města Plzně. „Máme tady garáž, kam si kluci chodí stavět roboty, vodíková autíčka, tisknout ochranné štíty, montovat drony. Protože děláme takové aktivity, tak jsme se potkali právě se zástupci etických hackerů, řekli nám o té soutěži a domluvili jsme se. Už nyní začínáme jednat o možnosti uspořádání finále Kybersoutěže v roce 2022 právě v západočeské metropoli,“ řekl její ředitel Tomáš Cholinský.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio