Expozice Tichá hrdinství v pardubickém Institutu Paměti národa vypráví příběhy, které nezapomenete

10. březen 2024

Výstavní prostor pardubického Institutu Paměti národa je strohý. Nenajdete tam žádné fotografie ani informační panely. Prostřednictvím moderních technologií se ale ocitnete uprostřed druhé světové války nebo v komunistickém lágru. Do dějin 20. století vás zavedou příběhy pamětníků, které stojí za to si poslechnout a především o nich přemýšlet.

Expozice Tichá hrdinství se nachází v suterénu známé Machoňovy pasáže v centru Pardubic. Návštěvníky seznamuje s životními osudy obyčejných lidí, kteří prožili druhou světovou válku a komunistickou totalitu. Lidí, kteří zcela nezištně pomáhali svým bližním a riskovali při tom i svůj život.

Interaktivní expozice představuje příběhy čtyř lidí, jejichž vyprávění se stala součástí sbírky Paměti národa, která za celým projektem stojí. Dozvíte se tu o hrdinství Jarky Michnové. Během druhé světové války připravovala chemickou sloučeninu, která způsobovala falešnou žloutenku a tak zachránila desítky lidí před transportem do koncentračních táborů. Do období druhé světové války vás zavede i vyprávění armádního generála Tomáše Sedláčka, který bojoval ve Francii, Anglii, v Sovětském svazu a zapojil se i do Slovenského národního povstání. Po válce ho komunisté uvěznili, mučili a ve vykonstruovaném procesu odsoudili k doživotnímu trestu.

Do 50. let minulého století vás zavede Leopold Färber, odsouzený na šestnáct let za výrobu a distribuci protikomunistických letáků. Pozorně poslouchal příběhy lidí uvězněných komunisty, a když vyšel z vězení, vše sepsal a ukryl. Jeho archiv Státní bezpečnost nikdy neobjevila. Ve stejné době se odehrával také život Mileny Blatné, která jako osmnáctiletá nastoupila jako účetní a později pracovnice technické kontroly do jáchymovských dolů. Byla v úzkém kontaktu se zdejšími politickými vězni a z Jáchymova pašovala jejich dopisy.

Úvodní a závěrečná část prohlídky expozice Tichá hrdinství

Pocity ve 4D

Expozice Tichá hrdinství je určená dětem i dospělým. Kombinuje různé druhy vjemů. Prohlídka začíná úvodním slovem a pokyny průvodce, následuje speciální projekce u kruhového plátna. Tady se návštěvníci seznámí s dobou, ve které se konkrétní příběh odehrává. Pak už komunikují se zapůjčenými tablety a díky digitálnímu programu se řídí dalšími pokyny. Zastavují se u jednotlivých stanovišť, kde se po načtení QR kódů odehrává vždy další část konkrétního příběhu.

Digitální technologie expozice kombinuje i s dotykovými vjemy. Návštěvníci si mohou zkusit práci v laboratoři nebo v archivu manipulovat s krabicemi a historickými fotografiemi. Zážitkem je také speciální projekce v uzavřeném prostoru, doplněná nejen zvukovými vjemy, ale také kouřem. Navozuje atmosféru interiéru nákladního vagónu, který lidi, zbavené svobody, převáží neznámo kam.

V expozici najdete různé typy stanovišť, kde se odehrává určitá část konkrétního příběhu

Institut Paměti národa Pardubice ale nenabízí jen expozici Tichá hrdinství. Pořádá také přednášky, zážitkové workshopy pro děti a studenty a každé pondělí besedy se zajímavými hosty, ať už jsou to historikové, novináři nebo filmaři. Aktuální program najdete na webu institut.pametnaroda.cz.

Spustit audio