Fakultní nemocnice Plzeň se potýká s falešnými sms zprávami

6. říjen 2020 08:20

Plzeňská fakultní nemocnice přijímá nová opatření v souvislosti s hrozbou nákazy koronavirem. Jedním z nich je omezení návštěv a speciálnímu režimu podléhá i testovací místo na covid-19. Pacienti by si měli dát také pozor na falešné zprávy, oznamující zrušení termínu operace.

Na některých odděleních nemocnice jsou návštěvy zcela zakázané, jako například na kardiochirurgii a neurologii na Lochotíně nebo chirurgickém a interním oddělení v areálu na Borech. Na jiných jsou možné pouze po předchozí telefonické domluvě s vedoucím lékařem a staniční sestrou. Na gynekologicko-porodnické klinice jsou možné návštěvy maximálně dvou osob u jedné pacientky za den.

Falešné zprávy oznamují pacientům zrušení termínu operace

Některé pacienty, které čekala hospitalizace ve Fakultní nemocnici Plzeň, zaskočily v posledních dnech podvodné SMS zprávy s informacemi, že se jejich zákrok ruší. Takový pacient byl měl obratem kontaktovat konkrétní pracoviště a zjistit si, zda se informace zakládá na pravdě. Falešné zprávy se dají poznat například podle pravopisných chyb nebo nestandardního čísla odesílatele.

Na testování se čeká kratší dobu

Nápor na odběrových místech na vyšetření na nemoc covid-19 v areálu bývalé vojenské nemocnice na Borech je menší než v uplynulých týdnech, protože se otevírají další testovací místa mimo fakultní nemocnici. V současné době se čekací doby pro samoplátce a zájemce s e-žádankou zkrátily z 48 hodin třeba na 16 nebo dokonce 12 hodin. Všechna pravidla v souvislosti s testy na covid-19 jsou podrobně rozepsána na webu nemocnice.

Poslední volné lůžko měla v pondělí FN Plzeň na oddělení KOVID – JIP. V Plzeňském kraji přibývají každý den stovky nakažených, proto nemocnice plánuje zřídit nové prostory pro pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19. Podle Plzeňského deníku k pondělku eviduje FN v Plzni celkem 57 pozitivně testovaných zdravotnických pracovníků. Jedna z celkem čtyř stanic na gynekologicko-porodnické klinice je z důvodu nedostatku personálu dočasně uzavřena.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio