Z bývalých plzeňských kasáren bude obytná čtvrť pro tisíce lidí

16. květen 2024 20:46

Před desítkami let území bývalých kasáren v Plzni na Slovanech obývali vojáci. Teď dle plánu na tomto místě vyroste úplně nová městská čtvrť pro 7 000 obyvatel.

Areál bývalých největších plzeňských kasáren

Z bývalých kasáren v Plzni na Slovanech bude nová městská čtvrť. Dohodli se na tom majitel pozemků, firma APB Plzeň a vedení města. Studii, jak se má území proměnit, představili tento týden. 35hetarová plocha je od počátku 90. let opuštěná a od roku 2007 už tam nestojí ani armádní objekty. Podle nově zveřejněné územní studie by na místě kasáren vystavěl investor ve spolupráci s městem bydlení pro 7 000 lidí a další potřebnou infrastrukturu.

„Nová čtvrť by měla fungovat jako takové malé městečko,“ uvedl při představení studie hlavní architekt projektu Pavel Joba z architektonického studia M1. „Neměl by to být satelit, odkud musíte za prací nebo zábavou dojíždět jinam. Čtvrť nabídne nejen bydlení, ale také pracovní příležitosti, občanskou vybavenost, zkrátka vše, co budou lidé potřebovat.“ Celkem má vzniknout 3 230 bytů, většinu z nich plánuje postavit investor, zhruba 700 nájemních bytů hodlá postavit město.

Aby bylo možné na území bývalých kasáren stavět, bylo nutné vyřešit chybějící kapacitu vodovodu, vysvětlil Petr Březina z investorské firmy APB. „S městem jsme uzavřeli dohodu, že zafinancujeme nultou etapu, tedy přivedeme vodu sami podle projektu města, čímž se otevřela možnost výstavby.“

Další dva roky chce investor projektovat a získat potřebná povolení, poté by měla výstavba. Celá čtvrť odhadem za 15 miliard korun by mohla stát kolem roku 2040.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio