Falco: Rock Me Amadeus

Život rakouského zpěváka Falca byl natolik zajímavý, že se ho rozhodl rakouský režisér Thomas Roth zfilmovat. Tento film se objevil v kinech během roku 2008. Falco se narodil 19. 2. 1957 ve Vídni.

Co se týká českých dějinných událostí a jejich spojení s jinou zemí, většinu lidí hned napadne Rakousko. Po celá staletí jsme žili v jednom státě a i po r. 1918 jsme k sobě měli blízko, jak zeměpisně, tak díky mentalitě obyvatelstva. Po r. 1989 se z našich jižních sousedů stala jedna z turisticky nejvyhledávanějších zemí. Dalo by se tedy povědět, že o této zemi toho víme poměrně dost. Pro mnohé však bude obtížné zevrubnějším způsobem zhodnotit rakouskou scénu populární hudby, neboť o ní skoro nic nevíme. Většina lidí si vzpomene na Udo Jurgense nebo na skupinu Opus. A možná také na Johanna Holzela, ve světě známého pod jménem Falco.

V 80. a 90. letech byl nejznámějším rakouským umělcem. Za jeho života bylo prodáno zhruba 60 milionů nosičů s jeho nahrávkami. Byl prvním německy zpívajícím zpěvákem, který dosáhl prvního místa v americké hitparádě.

Pocházel z chudých poměrů, otec byl dělník, matka pradlena ale záhy se u něho projevil výrazný hudební talent. Jeden vídeňský profesor hudby ho nazval malým Mozartem. V r. 1977 odjel do Berlína, kde působil v několika skupinách. O dva roky později mu vyšel první singl a v r. 1982 první album. V roce 1985 začal spolupracovat s bratry Bollandovými. Tehdejší popularita filmu Miloše Formana Amadeus byla inspirací k napsání písně ukazující postavu Mozarta z úplně nového pohledu. Píseň Rock Me Amadeus okamžitě ovládla hitparády v Rakousku a Německu, o něco později se stala také číslem jedna ve Velké Británii a zjara 1986 se Falco jako první německy zpívající umělec probojoval na první místo americké hitparády.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.