Fara v Poběžovicích se zatím prodávat nebude

25. duben 2018

Biskupství plzeňské na západě Čech prodává některé své pozemky a domy. Na svém webu aktuálně nabízí například faru v obci Nicov na Klatovsku. Podle církve je důvodem nedostatek kněží a spojování farností. Letos chtěla církev prodat i faru v Poběžovicích na Domažlicku.

„Město Poběžovice dostalo email z Biskupství plzeňského s informací o tom, že se bude prodávat místní fara s nabídkou, zda ji město nechce koupit přednostně,“ popsal starosta Poběžovic Hynek Říha. Podle Bohumila Dvořáka z Biskupství plzeňského je to obvyklý postup: „Při prodejích se vždycky snažíme nejprve jednat s obcí, jestli by neměla nějaké vhodné využití pro faru nebo objekt, který prodáváme, tak aby dál sloužil veřejnosti k účelům, které jsou obecně prospěšné.“

Starosta Hynek Říha zase očekával, že církev nejdřív záměr projedná s vedením města i se samotnými farníky. „ Mluvil jsem s několika věřícími, kteří jsou naštváni a rozezleni. Ani ne tak kvůli tomu, že se ta fara prodává, ale protože nemají žádné informace a nikdo jim nic neřekl. A to myslím, že by církev měla udělat,“ doplnil Hynek Říha.

Stálý farář v Poběžovicích chybí už čtyři roky a nelibě to nese paní, která v Poběžovicích žije od roku 1947 a nechce jmenovat. „Farář sem jezdí jednou za týden. Tady není stálý kněz. Do kostela chodím jednou týdně. Na faru vůbec, protože se tam nic neděje,“ uvedla s tím, že s prodejem zásadně nesouhlasí.

Starostové se kvůli věřícím rozhodli jednat

Zpráva o možném prodeji poběžovické fary se rychle rozšířila i do okolních obcí a ozývají se další nespokojení farníci. „Proto se i z popudu věřících rozhodli starostové obcí Poběžovice, Hora svatého Václava a Mutěnín sepsat dopis, který byl adresován Biskupovi plzeňskému monsignoru Holubovi, se žádostí, aby tento krok ještě jednou zvážil, případně aby se vedla nějaká diskuse, hlavně i s věřícími,“ popsal starosta Hynek Říha.

„Ta věc byla v poloze takové, že jsme pouze zjišťovali možnosti, nebylo rozhodnuto o prodeji fary, ani o ničem podobném. Vše je jen součástí přípravy projednávání v kurii,“ vysvětlil Bohumil Dvořák z plzeňského biskupství s tím, že situace se mezi tím změnila a prodej poběžovické fary v tuto chvíli není aktuální.

Důvod vysvětluje generální vikář Biskupství plzeňského Kryštov Dendek. „Během této poslední doby se vyskytly i jiné možnosti. S největší pravděpodobností tam bude nový kněz, který bude bydlet na faře v Poběžovicích, a měl by na starosti Poběžovice a přilehlou oblast. Musíme to vyřešit ještě po formální stránce. Vypadá to velmi nadějně. Pro věřící by mohla být tamní situace přívětivější, tak jak si to přáli,“ uzavřel Kryštov Dendek.

Nový kněz by mohl do služby nastoupit letos po prázdninách.

autoři: mkl , jik
Spustit audio