Fara ve Vidžíně bývala tvrzí německých rytířů

Zámecká fara Vidžín stojí nedaleko města Úterý. Dovnitř se vchází vysokými vraty a za nimi už můžete obdivovat několik staveb a upravenou zahradu. 

Počátek tohoto místa se datuje někam k roku 1233 a jak udal majitel Radek Baxa, byl to i rok, kdy toto místo i s přilehlými obcemi prodává královna Konstancie klášteru Teplá. Tehdy šlo ještě o opevněnou tvrz německých rytířů.

Klášter původní tvrz přestavěl na faru a pak kolem roku 1753 byl celý objekt ještě rozšířen, tedy zvětšen a přestavěn na letní sídlo opatů. To pak takto sloužilo až do roku 1948, pak došlo ke znárodnění a předání JZD. V roce 1979 sídlo koupily Obchody Plzeň. Dnešní kulturní památku už vlastní Radek Baxa, který se svými přáteli místo stále opravuje a udržuje.

Interiér fary je vlastně soukromou sbírkou starožitného nábytku, převažuje vídeňské baroko. Můžete obdivovat sekretáře, skleník, zrcadlo, ale nejunikátnějším kouskem sbírky stará ložnice ve stylu vídeňského baroka. Každý vystavený kus nese i nějaký příběh.

Radek Baxa

Venkovní zahradu obklopují i další stavby, jak ty staré původní, tak i pomalu vznikající nové. Na místě bude altán pro kulturní akce s tanečním parketem, ale také pěkná replika konírny. Práce jdou zatím pomalu, objekty totiž udržuje pan Baxa pouze ze své kapsy. Pokud se ale dílo zdaří, plánuje mít v areálu ještě koně a upravit přírodní stezky vzadu za farou, kde by mohla být i pěkná vyhlídka.

Spustit audio