Ferdinand a Filipína. Balet podle skutečného příběhu uvádí Divadlo J. K. Tyla v Plzni

Historický příběh zakázané lásky Filipíny Welserové a Ferdinanda II. Tyrolského zpracoval pro plzeňský balet německý choreograf Dustin Klein.

Štěpán Tuček

Ferdinand II. Tyrolský byl druhorozený syn římskoněmeckého krále, římského císaře, českého a uherského krále Ferdinanda I. a Anny Jagellonské. Narodil se v roce 1529 a jeho osudovou láskou byla Filipína Welserová. Jejich první letmé setkání se uskutečnilo v Augšpurku, druhé pak na plese v Plzni. Přestože manželství nepřicházelo v úvahu, neboť Filipína nebyla svému milému rovna rodem, jejich vztah vyvrcholil utajeným sňatkem.

Autorem libreta, choreografie, režie a návrhu scény je Dustin Klein, pro kterého je to po uvedení inscenace Vyhoďme ho z kola ven druhá spolupráce s plzeňským baletem. Dustin Klein se narodil v Německu v roce 1986. Tanci se začal věnovat v taneční škole své matky v Landsberg am Lech. Ve studiích pokračoval na Královské baletní škole v Londýně.

Luisa Dawn Isenring

Profesionální kariéru zahájil v Düsseldorfu v Deutsche Oper am Rhein. V roce 2008 se stal členem baletního souboru Bavorského státního baletu v Mnichově. Od sezóny 2014/2015 zde působil jako sólista až do března roku 2021. Od roku 2012 vytváří vlastní choreografie pro mezinárodní baletní a operní soubory, včetně Bavorského státního baletu a Bavorské státní opery v Mnichově, Bundes Jugend Ballet v Hamburku, Hudebního divadla Stanislavského a Němiroviče-Dančenka v Moskvě.

Nejbližší repríza inscenace Ferdinand a Filipína se uskuteční 12. dubna na Nové scéně od 19 hodin. V roli Ferdinanda se alternují Richard Ševčík a Giacomo Mori. Filipínu ztvární Sara Aurora Antikainen nebo Luisa Dawn Isenring.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio