Festival Bonjour Plzeň startuje v sobotu 5. listopadu

Letošní ročník festivalu Bonjour Plzeň, pořádaného Alliance Française de Plzeň, je už 29. Nabídne například výstavu, besedu, křest knihy, cestovatelskou přednášku nebo francouzské a belgické filmy. Festival se koná od 5. do 24. listopadu.

Pod názvem Ochutnej Francii! jsou v sobotu 5. listopadu v rámci Farmářských trhů na náměstí Republiky připraveny stánky s vínem, delikatesami nebo levandulovou kosmetikou. Vystoupí kapela Maswakka. Akce se koná od 8:00 do 12:00 a vstup je volný.

Během festivalu se uskuteční také celá řada filmových projekcí. Ve spolupráci s MFF Juniorfest to je kupříkladu francouzský snímek Malá velká banda nebo film Dej mi křídla. Dále animovaný Yuku a himalájská květina. Do tvorby pro děti a mladé publikum patří také snímek Ušák Chicky a Zlokřeček. Filmy se promítají od 5. do 13. listopadu v kině CineStar a v prostorách Gymnázia Františka Křižíka.

10. listopadu se koná beseda s fotografkou Markétou Navrátilovou a cyklistou Romanem Kreuzigerem na téma Tour de France. Markéta Navrátilová se prosadila na světové úrovni fotografiemi ze sportovního prostředí, zejména cyklistiky. Beseda doprovázená projekcí fotografií proběhne na radnici města Plzně ve Velkém klubu od 17 hodin. Tentýž den se uskuteční také vernisáž výstavy Tour de France očima Markéty Navrátilové. Vernisáž za účasti autorky je od 19 hodin v prostorách Alliance Française. Zde výstava potrvá od 5. do 30. listopadu.

Plzeňský spisovatel a průvodce Zbyněk Kašpar pokřtí 11. listopadu svou knihu Paříž město lásky a nenávisti. Křest knihy v Alliance Française začíná v 17:30 a vstup je volný.

Ve spolupráci s Filmovým klubem Plzeň uvede festival 22. listopadu v Kině Beseda dva tituly - Mikulášovy patálie a snímek Událost na motivy knihy držitelky Nobelovy ceny za literaturu Annie Ernaux.

Seznámení s pohořím Vosges a těmi nejznámějšími trasami i krásami tohoto regionu, mezi které patří malebné vesnice, vinice či sýry, nabídne Cestovatelský večer s Katkou Kaderovou. V Alliance Française je tento program 23. listopadu od 19 hodin.

Závěr letošního festivalu Bonjour Plzeň patří koncertu francouzskou-belgické violoncellistky Camille Thomas. Pod taktovkou Tomáše Braunera a v podání Plzeňské filharmonie zazní skladby Erwina Schulhoffa, Camille Saint-Saens nebo F. Mendelssohna-Bartholdyho. Koncert Camille Thomas & Tomáš Brauner a Plzeňská filharmonie se uskuteční v Měšťanské besedě od 19 hodin.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio