Festival Jeden svět 2015 "praskne vaši ochrannou bublinu"

Narušit předsudky, pohodlné nevědomí a fámy šířené českou společností - to je cílem festivalu dokumentárních filmů s lidskoprávní tematikou Jeden svět, který diváky letos vyzve: „Praskněte své bubliny!". Festival se v Plzni uskuteční od 23. do 31. března a nabídne 40 projekcí.

Organizátorem festivalu je společnost Člověk v tísni. Promítat se letos bude v Divadle Dialog, Polanově síni Knihovny města Plzně a v Meeting Pointu na Náměstí Republiky.

„Praskněte své bubliny!"

Jeden svět 2015

„Ochranná bublina nabízí pohodlí a pocit, že to, co je venku, se nás netýká," komentuje volbu festivalové výzvy „Praskněte své bubliny!" Veronika Vašků, koordinátorka festivalu. Jak doplnila, symbolem letošního ročníku se stala ochranná bublinková fólie, které je třeba se zbavit a postupně své bubliny praskat.

Festival se připravoval v době, kdy byly zprávy plné informací o útoku na redakci satirického týdeníku v Paříži, válce na Ukrajině nebo nesnášenlivých náladách v České republice podporovanými čelnými politiky. Moderní technologie umožňují dnešní dění prožívat takřka v přímém přenosu - sledovat vývoj, zaujímat postoje, aktivně reagovat. A přesto jsou naše reakce podle Veroniky Vašků často zcela opačně - filtrace zpráv, uzavírání se do mentální rezervace.

Zakázané dopisy, Škola disentu, Lovu zdar!

Tematické zaměření filmů je už tradičně rozmanité. V nabídce letošního ročníku tak diváci najdou například historickou exkurzi do výchovného zařízení padesátých let v ČR (Zakázané dopisy), vzpomínku na dvacáté výročí konce války v bývalé Jugoslávii (Srbský právník), pohled na nedávné masové studentské nepokoje v Hongkongu (Škola disentu), přiblížení náboru mladých lidí do radikálních islamistických skupin (Bojovníci ze severu), ale i náhled na mysliveckou a loveckou vášeň (Lovu zdar!) nebo „přemýšlení nahlas" v podání ́Plastika ́ Vratislava Brabence (Evangelium podle Brabence), ale i mnoho dalšího.


Seznam vybraných hostů:
23. března - Slavnostní zahájení - Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni
24. března - Piráti ze Salé - Petr Forman, umělecký ředitel společnosti Plzeň 2015
25. března - Lovu zdar! - Jaroslav Kratochvíl, režisér filmu
26. března - My Street Films - Radka Weiserová
30. března - Cukr blog - Andrea Culková, režisérka filmu
30. března - Zatajené dopisy - Tomáš Kudrna, režisér filmu

Debaty k tématu filmu

Po projekcích čekají diváky i v letošním roce debaty k tématu filmu. „Vzhledem k silnému zastoupení českých dokumentů přijede svůj dokument do Plzně představit několik režisérů. K dalším dokumentům se vždy snažíme najít odborníky, kteří se tématem filmu zabývají. Vedle pracovníků Filozofické fakulty, jednoho z partnerů festivalu, tak budou hosty odborníci z různých organizací a institucí," doplňuje Veronika Vašků.

Divácké debaty čekají i návštěvníky dvacítky dopoledních projekcí pro školy. Podle organizátorů je v dopoledním čase ještě několik volných termínů a do začátku festivalu se tak mohou základní a střední školy ještě na některý z nich přihlásit.

Filmové projekce v letošním programu doplní představení projektu My Street Films. Projekt vybízí zkušené i nezkušené filmaře z řad široké veřejnosti, aby zpracovali příběhy svého okolí, místa, kde žijí, pracují a tráví čas.

Festival je součástí programu Evropského hlavního města kultury, a tak se letos část projekcí uskuteční také v prostředí Meeting pointu na Náměstí Republiky. Festivalový program uzavře slavnostní ukončení v Divadle Pod lampou, které nabídne nejen filmovou, ale i hudební produkci.

Více informací najdete na stránkách MFF Jeden svět.

Spustit audio