Festival Rok jedna vítá prváky ZČU

26. září 2019 06:20

Pro prváky Západočeské univerzity v Plzni je určený seznamovací festival Rok jedna. Zasvětí je do fungování univerzity, provede je kampusem a dokonce i pracovnou rektora.

Možná jste si všimli, že je v plzeňských ulicích v těchto dnech víc mladých lidí. Už i vysokoškolákům totiž skončily prázdniny. Nový akademický rok na Západočeské univerzitě začal seznamovacím festivalem s názvem Rok jedna. Je hlavně pro studenty prvních ročníků, kterých letos univerzita přivítá asi pět tisíc. Například včera se studenti seznamovali s fungováním univerzity a jejích částí.

Přízemí fakulty strojní zcela zaplnily stánky, kde starší studenti seznamovali nováčky s různými činnostmi. Například studentka Lenka Benešová lákala nové hasiče. „Jedná se o hasičský sport, nic nehasíme, ale běháme stovky, věže a štafety,“ popsala.

Nová etapa života

Festival slouží podle jedné z organizátorek k tomu, aby se prváci rychle zorientovali a nebyli ztracení. „Začíná jim nejen nová etapa studia, ale také nová etapa života,“ řekla Tereza Svášková.

„První týden je náročný, ale jinak jsem tady dost spokojená,“ řekla Anežka Hlinková z Třeboně, která studuje ilustraci a grafiku na Fakultě umění a designu Ladislava Sutnara. Také David Zadák z Ostrova u Karlových Varů, popsal první týden jako dosti nabitý. „Potkávám samý fajnový lidi, ale včera jsem seděl ve škole do půl páté,“ řekl student managementu obchodních činnostní na fakultě ekonomické.

Festival Rok jedna pokračuje i dnes prohlídkou kampusu, studenti zavítají také do pracovny rektora.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio