Festival sportu baví po celý den malé i velké

20. červen 2019 15:30

Téměř 60 sportovních disciplín nabízí letošní Festival sportu. Dopolední program za obchodním centrem Plaza má navštívilo 4800 dětí z mateřských a základních škol, odpoledne přiláká veřejnost.

Nekoukej na mobil nebo do počítače a hýbej se. Tak by mohlo znít poselství plzeňského Festivalu sportu. Letošní ročník je opět důkazem, že je z čeho vybírat. Za obchodním centrem Plaza si můžete vyzkoušet 58 sportovních disciplín.

Dopoledne se u stanovišť vystřídaly děti ze škol a školek, celkem asi 4800 malých sportovců. A odpoledne přijdou další děti a dospělí z řad veřejnosti. Organizátoři odhadují, že by mohlo přijít až 6000 návštěvníků. „První velký ročník tady v OC Plaza přilákal pouze 700 dětí, pak už jich bylo 1500, loni 3300 a letos bylo přihlášeno 4800. Pokud by se tady nashromáždilo 10 tisíc dětí, tak se sem určitě vejdou,“ nebojí se český triatlonista a olympionik Přemysl Švarc, který byl jako organizátor prvních ročníků akce takříkajíc u toho.

Děti si například mohly vyzkoušet trénink ragby, který na první pohled vypadá jako dětský masakr, děti na sebe ale útočí jen molitanovými žížalami. „Odbourává to strach z kontaktu a je to zábava,“ vysvětlil šéftrenér českého ragbyového týmu Čestmír Motejzík. Velký zájem je o trampolíny, vodní sporty, například paddleboarding na řece Mži, nebo ragby či tréning cheerleaders.  Děti si mohou vyzkoušet jízdu na normálním nebo elektrickém vozíku, nebo si mohou zavázat oči, vzít si bílou hůlku a zkusit si ujít pár metrů. Připraveny jsou i autogramiády sportovců, taneční vystoupení nebo koncert. Sportovat se tady bude až do 18 hodin, vybírá se symbolické vstupné.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň