Finanční úřad chce zrušit svoje pracoviště ve Stříbře

9. duben 2019 11:37

Velkou nevoli vzbudila ve Stříbře zpráva, že od roku 2020 bude ve městě zrušeno Územní pracoviště finančního úřadu. Podle tiskové mluvčí Finančního úřadu v Plzni Michaely Hošťálkové jde zatím jen o návrh. A službu by nahradily podatelny

Podle místních lidí by šlo o krok zpět a nikdo si neumí představit, že za službou bude jezdit do Tachova. Zejména pro přespolní či tělesně postižené to představuje velký problém. Návrh na zrušení Územního pracoviště se nelíbí ani vedení města. Starosta Václav Votava z ČSSD si zprávu osobně ověřoval.

„Tyto snahy o rušení územních pracovišť finančního úřadu už tu byly v roce 2015 a zažehnaly se. Bohužel teď mám ověřeno, že rušení úřadu nabývá reálné podoby od 1. 1. 2020. Samozřejmě nás trápí, že k tomu má dojít i ve Stříbře. Domnívám se, že to postrádá jakýkoliv smysl, a že se tím státní správa vzdaluje od občana, živnostníků i od firem. To, že sem budou jezdit na dva dny dva úředníci a bude tu jakási podatelna, to si myslím, že je slabá náplast, a neřeší to současnou situaci,“ uvedl Václav Votava.

V celém Plzeňském kraji by se měly uzavřít tři pracoviště finančního úřadu

„Jedná se o územní pracoviště Sušice, Stříbro a Kralovice. Je to jedna z navrhovaných možností, jak uspořit prostředky státního rozpočtu. Nepůjde ale přímo o zrušení těchto pracovišť, jedná se pouze o přesunutí pracovníků mezi jednotlivými územními pracovišti. Pokud bude návrh optimalizace struktury finanční správy přijat, nedojde k uvedenému rušení, neboť standard poskytovaných služeb daňové veřejnosti finanční správou bude zachován. V uvedených městech bude možné podat daňové přiznání, dotázat se na informace o svých daňových záležitostech a podobně,“ řekla tisková mluvčí Finančního úřadu pro Plzeňský kraj Michaela Hošťálková.

Ve Stříbře, Sušici a Kralovicích by mohly vzniknout podatelny. „Na stejném principu fungují Územní pracoviště v Horažďovicích a v Horšovském Týně. Poplatníci tam mohou do budovy Městského úřadu přijít za daňovými úředníky a poradit se o svých daňových záležitostech nebo získat formuláře, případně daňová přiznání odevzdat,“ dodala Michaela Hošťálková.

autoři: Martina Sihelská , jik
Spustit audio