Fotbalista Pavel Nedvěd se stal čestným občanem Skalné a Osobností kraje

4. říjen 2005

Fotbalista Pavel Nedvěd, který na dva dny přijel do své rodné obce Skalná na Chebsku, převzal dvě ocenění. Od včerejšího dnes je čestným občanem města a z rukou hejtmana Karlovarského kraje Josefa Pavla převzal cenu Osobnost kraje. Na slavného hráče Juventusu Turín se přijela podívat více než tisícovka lidí.

Cenu Karlovarského kraje dostal Nedvěd už v roce 2003, kdy obdržel titul nejlepšího evropského fotbalisty. Dosud ale nebyla příležitost, jak mu cenu předat. Společně s oceněním dostal Nedvěd i symbolický dar 20.000 korun. Ihned poté, co převzal ocenění z rukou hejtmana Pavla ale řekl, že peníze určitě nechá místním klukům z fotbalového oddílu.

Logo

Starosta Skalné Radomil Gold pak předal fotbalistovi titul čestného občana města. Jde o vůbec první čestné občanství Skalné, a podle starosty bude asi nadlouho posledním. Pavel Nedvěd prý totiž nastavil laťku hodně vysoko. Od města dostal Nedvěd i hodinky se znakem města a věnováním a bývalý kapitán české reprezentace se svěřil, že je sběratelem hodinek a tohle bude jeden z nejhezčích exponátů.

Poblahopřát přišel Nedvědovi i jeho bývalý trenér ve Spartě Karol Dobiaš. "Ještě před deseti lety jsem ho dusil jako v papiňáku. A vyplatilo se to," řekla fotbalová legenda.

I když většinu roku žije Nedvěd v Itálii, Skalnou považuje stále za svůj domov. Natrvalo se vracet na Chebsko nehodlá, ale jak řekl, má tu chatu a rodiče, ke kterým bude dál jezdit.

Logo

Mladým fotbalistům, kteří by jednou chtěli dosáhnout jeho kvalit, vzkázal: "Musíte všechno dělat s maximálním nasazením a s láskou. A s vůlí chtít něco v tom oboru dokázat a je jedno, jestli jde o fotbal nebo cokoli jiného."

autor: lvá
Spustit audio