František Ringo Čech: Já už jdu

31. prosinec 2022

Nepřehlednutelnou postavou českého showbusinessu je bezesporu textař, skladatel, hudebník, spisovatel, dramatik, režisér a malíř František Ringo Čech. Jeho život by vydal na román, záběr jeho aktivit je pověstně široký. V 70. letech hrál také tzv. žvýkačkovou hudbu,

František Ringo Čech kromě mnoha jiných činností moderoval na Dvojce Českého rozhlasu pořad Hvězdy vinylu a sám sebe tam charakterizoval takto: "Jsem známý český bubeník, zpěvák, textař, komik, naivní malíř a spisovatel. V divadle Semafor jsem působil ve skupině Shut Up. Měl jsem vlastní divadelní společnost. Jsem autorem divadelních her jako například Loupežníci na Chlumu, Dívčí válka, Pra pra pra, Na Brusel, Vávro atd. Napsal jsem několik knih jako třeba Ruský týden, Můj boj a Příběhy z divokého východu."

Tři roky studoval hru na bicí nástroje, klavír a zobcovou flétnu na pražské konzervatoři a už v 60. letech se stal profesionálním hudebníkem. Hrál se Smetáčkovci dixieland a s Petrem Jandou rokenrol ve skupině Olympic. V 60. letech byl členem Černého divadla, se kterým účinkoval jako herec v americkém Las Vegas. Poté hrál dva roky jako bubeník v klubech západní Evropy. Začal psát texty a vystupoval také jako komik. V roce 1973 začal také malovat.

Po roce 1989 se angažoval nejprve v Klubu angažovaných nestraníků, dva roky byl poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Po devíti letech v politice pak zůstal kumštýřem. V české kultuře je originální osobností, která provokuje i šokuje. Tak si ho poslechněme. Posuň ananas, zatřes stromem, mel kafe nalevo napravo zpívá se v originálu této písně od německé skupiny Saragosa Band, František Ringo Čech ji nazval Já už jdu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio