Freddie Mercury: The Great Pretender

24. listopad 2022

Budapešťský koncert skupiny Queen v roce 1986 před 80 000 diváky byl jední z největších rockových koncertů za železnou oponou. Zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury zemřel 24. listopadu 1991.

Freddie Mercury byl nezaměnitelný interpret, jehož pěvecký a pohybový projev výrazně poznamenal populární a rockovou hudbu 70. a 80. let. Jeho profesní kariéra byla spjata se skupinou Queen, i když zdárně si vedly i jeho sólové projekty ve stylu disco nebo evergreenových balad. Pravdou je, že jemu i skupině v době vydání jednotlivých alb vyčítali recenzenti velikášské tendence jak v popu, tak heavy metalu a nakonec i opery, když vyšla jejich patrně nejznámější LP deska The Night at the Opera. Ale i tak sólový zpěvák Queen pronásledovaný běsy svého osobního života i rozpory s kapelou o dalším směrování jejich společných projektů poskytl světu moderní hudby legendární melodie, kolem nichž se pak točily koncerty a donekonečna stále dokola vysílané videoklipy hudebních televizních stanic.

Po Mercuryho smrti byla ve Švýcarsku, u Ženevského jezera instalována jeho nadživotní socha, vyrobená českou výtvarnicí Irenou Sedleckou. Fotografie sochy se objevila i na obalu posledního studiového alba skupiny Queen – Made In Heaven.

I když o aktivitách skupiny, nebo jejích členů dodnes slýcháme, prakticky se po smrti Freddieho Mercuryho v r. 1991rozpadli, ale jejich popularita nikdy nezeslábla.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.