Garth Brooks: Ain´t Goin´Down

Věřili byste, že nejprodávanější zpěvák country hudby Garth Brooks uvádí mezi svými největšími hudebními vzory rockovou skupinu Kiss? 

Jeho pojetí country má k rokenrolu velice blízko a živá vystoupení budí dojem větrné smršti. Používá bezdrátový mikrofon a tak má dispozici celou plochu jeviště a někdy i hlediště. Brooks je jediným umělcem v hudební historii, který vydal devět alb, jež dosáhla diamantového ocenění. V tomto ohledu se stal úspěšnějším než Beatles. 

Hudebník zahájil svou profesionální kariéru v roce 1985, kdy zpíval a hrál na kytaru v oklahomských klubech a barech. Díky svým starších sourozenců se seznámil s širokým spektrem hudby starší i nové, což se projevilo v jeho tvorbě. Tím získal širokou posluchačskou obec a kupodivu i kladné hodnocení odborníků. Vyčerpávající nahrávací a koncertní činnost ho však dovedla k názoru, že rodina a hudba v takové intenzitě nejdou dohromady. V letech 2001 až 2005 sice nekoncertoval, ale i tak stále prodával miliony desek.

Koncert v Central Parku v r. 1997, který navštívilo 980 000 fanoušků, se stal největším koncertem v historii parku. Své nejnovější album Fun vydal Garth Brooks 20. listopadu 2020.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio