Garth Brooks: Callin Baton Rouge

Country zpěvák Garth Brooks, který se narodil 7. února 1962, získal uznání a výbornou pověst díky progresivnímu přístupu při nahrávání i koncertnímu provedení své hudby. Dnes neboduje pouze v žebříčcích hudební scény country, ale i v hlavním proudu pop music.

Romantické texty o vzpínajících se koních, kaktusech, nad nimiž zapadá slunce a mužích ve stetsonech, okouzlily miliony posluchačů v celém světě, včetně fanoušků této hudby u nás. Ale čas je běžec s dlouhým krokem a dnes je country populární jako ještě nikdy. Svůj nesporný díl na tom má zpěvák a skladatel Garth Brooks, který, i když ho valná většina posluchačů u nás zná jen velmi okrajově, se stal v 90. letech nejprodávanějším zpěvákem na světě.

Zásluhu na tom nemá jen 150 milionů prodaných hudebních nosičů, ale i jeho koncerty, které svou atmosférou navozují dojem větrné smršti. Rockové prvky, které Brooks použil do svých nahrávek a koncertních vystoupení, okouzlily publikum natolik, že si ve světě získal obrovskou popularitu. Dosáhnout podobné popularity v country muzice se povedlo jen Johny Cashovi a Kenny Rogersovi. Hudbu Made In Garth Brooks lze v jistém směru považovat za významný mezník ve vztahu současné podoby této muziky k tradicím dávných dob.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.