Gene Pitney: Somethings Gotten Hold Of My Heart

V roce 2007 byla na radnici v Rockville odhalena pamětní deska zpěváka Gene Pitneyho. Guvernér státu Connecticut vyhlásil 20. září za Den Gene Pitneyho. Pamětní výbor zavedl Pitneyho hudební stipendium, které se udílí každý rok. Gene Pitney se narodil 17. února 1941.

V souvislosti se začátkem šedesátých let se dnes v hudbě běžně mluví, jako o období mezi Presleym a Beatles. Pravdou je, že od roku 1960 do roku 1962 se nic revolučního v moderní muzice neodehrálo. Neznamená to však, že by se tato doba nemohla pochlubit výbornými interprety.

Jedním takovým byl bezesporu Gene Pitney. Proslavil se nejen jako zpěvák, ale i jako skladatel. Svůj první singl natočil už v r. 1959. O rok později jednu z jeho písniček natočil Roy Orbison. Za jeho největší skladatelský počin lze asi označit hit Hello Mary Lou, který věnoval Ricky Nelsonovi. Ve svém vlastním podání i v provedení jiných hudebníků zásoboval světovou hudební scénu úspěšnými skladbami od začátku šedesátých let, až do své smrti v r. 2006. V r. 1989 vzbudil zájem hudebního tisku způsob vzniku nové verze jeho skladby z r. 1967 Somethings Gotten Hold Of My Heart. Pěvecké party Marca Almonda a Gene Pitneyho byly natočeny každý na jiném kontinentu. Jeden v Evropě, druhý v Americe. Oba interpreti se osobně setkali, až když byl natáčen videoklip. Písnička Somethings Gotten Hold Of My Heart se dostala na první místo v hitparádě a setrvala tam celý měsíc. O úspěch se postaraly nejen výborné pěvecké výkony, ale i to, že singl byl v té době určen pro starší i mladší posluchače. Starší generace si ráda poslechla zpěváka z generace Beatles, Gene Pitneyho a mladší svého vrstevníka Marca Almonda, který byl v té době velkou hvězdou.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.