Ghostbusters

3. květen 2023

Americký producent Ray Parker jr. je znám hlavně jako muzikant. Jeho snem však bylo stát se i filmovým hercem. Když složil ústřední písničku k filmu Krotitelé duchů, všichni souhlasili s jeho hereckou účastí ve druhém pokračování.

Detroit na severu Spojených států je nejen jedním z hlavních měst automobilového průmyslu, ale také jedním z hlavních měst průmyslu hudebního. Pro začínajícího muzikanta je to výhoda, neboť hudbou to zde opravdu žije. A to byl určitě jeden z hlavních důvodů, proč se Ray Parkerovi, který se zde narodil, povedlo sehnat angažmá v místní kapele už v době, kdy byl ještě dítě školou povinné. Jako mladý kytarista získal tak vynikající pověst, že začal hrát ve skupině Spinners, která v r. 1970 měla už hvězdné renomé. Je to jako kdyby někdo u nás nastoupil v šestnácti letech do skupiny Karla Gotta. Parker se také stal členem domovské kapely v největším detroitském klubu Twenty Grant, kam často chodili muzikanti působící u gramofonové značky Tamla Motown. Díky tomu si zahrál na albu Stevieho Wondera Talkink Book.

V průběhu zbytku sedmdesátých let obohatil Ray Parker jr. svým umem koncerty a desky velkých hvězd všemožných žánrů od Arethy Franlin až po Carpenters nebo Herbie Hancocka. V osmdesátých letech už byl velkou hvězdou. Získal četná ocenění, a také v roce 1984 zakázku na písničku do filmu Krotitelé duchů. Skladbu prý složil za dva dny a byla nominovaná na Ocara.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.