Glen Hansard, Markéta Irglová: Falling Slowly

9. březen 2023

Once je muzikál odehrávající se v Dublinu a obsahuje osm písní Glena Hansarda z irské kapely The Frames, který ve filmu rovněž hraje. Once vypráví příběh o pouličním hudebníkovi a emigrantce, kteří se do sebe zamilují v týdnu nabitém událostmi, kdy píší, zkouší a nahrávají řadu písní. 

Onu emigrantku zahrála česká písničkářka Markéta Irglová, která se hudbě věnuje od svých sedmi let, kdy jí rodiče koupili první piano a přihlásili ji do hudební školy. V devíti letech dostala od svého otce kytaru, na kterou hned začala hrát, písničky se učila poslechem. Ve svém rodném Valašském Meziříčí vystudovala místní gymnázium. V roce 2006 vydali Glen Hansard a Markéta Irglová společné album jménem The Swell Season.

Společně také účinkovali v již zmíněném irském hudebním filmu Once z roku 2006, pro který složili a nahráli hudbu. Za romantickou píseň Falling Slowly z tohoto filmu získali Oscara za rok 2007. Film se proslavil poté, co získal cenu diváků na filmovém festivalu Sundance 2007, o rok později získala Markéta Irglová cenu Akademie populární hudby jako Objev roku. Jejím partnerem a od podzimu 2019 také manželem je islandský hudebník a producent Sturla Mio Thorisson, s nímž žije na Islandu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.