Glenn Miller: Chattanogga Choo Choo

15. prosinec 2019

V Evropě zuřila válka a od léta roku 1944 koncertoval ve Velké Británii orchestr Glenna Millera. 15. prosince se ale 24 členů tohoto vynikajícího bigbandu ocitlo bez vedení.

Vrátíme se do konce roku 1944. Slavný americký kapelník Glenn Miler tehdy účinkoval se svým orchestrem v Anglii a chystal koncert v právě osvobozené Paříži. Konce války se ale nedočkal.

15. prosince odlétl ze základny RAF v jednomotorovém letounu se třemi osobami na palubě, a zmizel nad kanálem La Manche. Tělesné ostatky posádky ani vrak letounu nebyly nikdy nalezeny. Záhadné okolnosti této letecké nehody podnítily veřejnost k mnoha teoriím, ta nejpravděpodobnější je, že se malý letoun stal neovladatelným poté, co se vysoko nad ním vracely ze zrušeného náletu britské bombardéry.

V takovém případě se bomby shazovaly nad kanálem, protože s nimi letouny nesměly přistávat. Tlaková vlna jednoho z těchto výbuchů zřejmě odhodila nízko letící letoun s Glennem Millerem na palubě do moře.

Po Glennu Millerovi zůstaly nahrávky jedinečného zvuku jeho orchestru se čtyřmi saxofony a klarinetem nad nimi. A slavný foxtrot Chattanogga Choo Choo je jednou ze skladeb, kterými od roku 1942 orchestr Glenna Millera pozvedával bojovou morálku amerických vojáků.

Spustit audio