Gloria Gaynor: Never Can Say Goodbye

3. červenec 2024

Gloria Gaynor je americká zpěvačka, která svou kariéru odstartovala v 70. letech. V roce 1975 vyšlo její první album s názvem "Never Can Say Goodbye", v překladu „Nikdy nemohu říci sbohem“, které se stalo prvním albem s pouze diskotékovou hudbou. Titulní skladba se stala hitem tanečních hitparád, u nás ji poté nazpívala s textem od Miloně Čepelky Marie Rottrová s názvem „Jen hloupí lidé se loučí s láskou“.

Gloria Gaynor pochází z amerického státu New Jersey. Svou hudební kariéru zahájila v šedesátých letech, ale skutečný průlom přišel až v roce 1975 s hitem "Never Can Say Goodbye". Tato píseň se stala první skladbou v jejím podání, která se dostala na vrchol amerického žebříčku Dance Club Songs.

Největšího úspěchu dosáhla Gloria Gaynor o tři roky později s hitem "I Will Survive". Tato píseň se stala hymnou sebevědomí a nezávislosti a dodnes je považována za jednu z nejvýznamnějších diskotékových skladeb. Text písně o překonání obtíží a posílení vlastního já oslovil miliony lidí po celém světě a Gloria Gaynor získala za tuto píseň v roce 1980 cenu Grammy za nejlepší ženský popový vokální výkon.

Její hudba nezůstala jen v sedmdesátých letech, Gloria pokračovala v koncertování a nahrávání nových alb i v následujících dekádách. Mimo svou hudební kariéru je Gloria Gaynor také aktivní v charitativní činnosti. Podporuje různé organizace zaměřené na boj proti rakovině, domácímu násilí a na pomoc potřebným. V roce 2019 vydala album "Testimony", v překladu „Svědectví“, které se věnuje gospelové hudbě a odráží její osobní víru a životní cestu. Tímto albem se Gloria vrací ke kořenům své hudební výchovy.

Ale vraťme se k jejímu prvnímu hitu. Je to ta samá stará závratná závislost, nemohu žít s tebou ani bez tebe. Řekni, proč je to tak, že se nikdy nemohu rozloučit. Ne, nikdy nemohu říct sbohem, zpívá Gloria Gaynor.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.