Gordon Lightfoot: Sundown

20. listopad 2021

Jsou lidé, kteří se nemohou dočkat důchodu. Jiným se ale do penze nechce. Mezi ty druhé patří zpěvák a skladatel Gordon Lightfoot, který se své hudební profese nechce vzdát ani po více než půl století působení na hudební scéně. 

Ne že by zpěvák a skladatel Gordon Lightfoot byl u nás neznámým hudebníkem, ale kdoví jakou hvězdnou aureolu u nás nezískal. A tak mnohého asi zaskočí tvrzení, že ve světě je považován za jednu z nejvýznamnějších osobností. V Kanadě, odkud pochází, si vydobyl pověst osobnosti, jejíž názory jsou všeobecně respektovány nejen v hudbě, ale i v dalších uměleckých oborech. Asi bych si mohl dovolit tvrzení, že tohoto postavení dosáhl spíše svým skladatelským umem, než pěveckým. Jen u hrstky zpěváků se setkáme s takovým zájmem jejich pěveckých kolegů, majících zájem obohatit svůj repertoár o jeho písničky. U nás je zpívali Michal Tučný, Pavel Bobek, Karel Zich, Wabi Daněk a další. Skutečné hity z nich udělal František Nedvěd. Výčet světových interpretů by zabral možná hodinu, ale vzpomeňme alespoň Elvise Presleyho, Boba Dylana, Erica Claptona, Johnyho Cashe nebo Hanka Williamse. Dokonce bychom snad mohli prohlásit, že jeho skladby pomohly k popularitě jiných zpěváků víc, než jemu samotnému.

V hudebních tiskovinách se lze dočíst, že Gordon Lightfoot byl hlavní inspirací folk countryového proudu, který zasáhl Nashville v polovině 60. let. V únoru 2010 se na webu objevila zpráva, že Lightfoot odešel do muzikantského nebe. Když se to muzikant dozvěděl, zavolal do rádia a ujistil posluchače, že tomu tak není. O dva roky později vydal album s názvem All Live.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.