Gymnastka, mladík s telefonem a další. Centrum Klatov ozdobily sochy

18. duben 2022 14:14, aktualizováno

Výstavu s názvem Sochy v ulicích připravila Galerie Klatovy/Klenová ve spolupráci s městem Klatovy. S uměleckými díly se budou lidé setkávat na nejrůznějších místech historického jádra až do října.

Centrum Klatov v těchto dnech začaly zdobit nejrůznější sochy. Pro pilotní ročník venkovní výstavy Sochy v ulicích zvolili organizátoři dvanáct uměleckých děl. Jedná se o přehlídku prací absolventů ateliéru Figurálního sochařství a medaile Akademie výtvarných umění v Praze, konkrétně o studenty prof. Jana Hendrycha, jemuž galerie připravila velkou retrospektivní výstavu.

Jednu z vystavovaných soch, stylizovanou hlavu od sochaře Petra provazníka, umisťoval před sokolovnou kurátor Petr Krátký. „Místo je ve svahu, proto musíme upravit sokl, aby socha stála rovně, pak musíme sokl zakotvit do podloží,“ popsal s tím, že celkem se v ulicích města objeví dvanáct soch. „Chtěli jsme, aby se se sochami mohli lidé potkat při běžných procházkách městem a aby byly co nejviditelnější,“ doplnil.

Dostat současné umění mezi lidi

„Jedna socha je moje diplomová práce, jmenuje se Gymnastka a je to reliéf v životní velikosti, umístili jsme ho na hradební zeď v Hostašových sadech,“ řekla sochařka Zuzana Kantová, která je zároveň také kurátorkou. „Vybírali jsme práce umělců, kteří byli ochotni díla zapůjčit. Jsem ráda, že se zvedne povědomí o současné sochařské scéně,“ dodala. Mezi další díla patří třeba socha muže s mobilním telefonem, nazvaná IT věk, zhotovil ji Jakub Vlček.

Vystavující umělci: Irena Armutidisová, Jakub Goll, Rastislav Jacko, Zuzana Kantová, Lenka Kortánková, Jana Bačová Kroftová, Pavel Provazník, Štěpán Šefr, Adam Velíšek, Jakub - sochař, Miroslav Žáčok

U každého díla naleznou lidé tabulku s názvem i QR kódem, který odkáže na informace na internetu. 23. dubna 2022 od 15 hodin v Hostašových sadech v Klatovech začíná vernisáž s komentovanou prohlídkou a další dvě komentované vycházky jsou naplánované na 14. května, na zahájení turistické sezony. Sochy pak zůstanou v ulicích Klatov do konce října.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio