Háj modřínů, nejznámější hit Karla Kahovce

Když to nevyšlo s baseballem, budu se živit hudbou. Právě tohle si začátkem 50. let řekl jeden mladý Američan a pustil se do skládání písní. Byl natolik úspěšný, že se později stal členem slavného amerického countryového vysílání z kolébky country, města Nashville. Jedna z jeho písní patří od 70. let k nejoblíbenějším i u nás.

V 60. létech vznikala jedna kapela za druhou, muzikanti přecházeli z jedné do druhé a díky rozhlasové soutěži Dvanáct na houpačce se mezi hvězdy dostali i naprostí amatéři. Jedním z nich byl například zpěvák Petr Novák a kapela George And Beathovens. Ta byla v roce 1993 obnovena a dnes je spojená s Karlem Kahovcem, zpěvákem, který do ní přinesl i své hity. Tím největším je v jeho případě písnička Háj modřínů, kterou zpíval kdysi v sedmdesátých létech s Country Beatem Jiřího Brabce.

Čtěte také

Skladbu napsal americký countryový zpěvák Howard Hausey, který se po zranění ramena musel vzdát své baseballové kariéry a dal se na zpívání a psaní písní. Během své kariéry jich napsal přes 200, k těm nejznámějším patří právě ta, která se od něj v originále jmenuje Whispering Pines, Šeptající sosny. Je o dívce, která odjela a o smutku po ní, který je třeba sdělit, nejlépe v originále sosnám, v české verzi modřínům. Slyšet ji můžete právě na koncertech skupiny George And Beathovens v podání Karla Kahovce.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.