Hasiči rozvezli testovací sady pro školy v Plzeňském kraji

26. srpen 2021 10:00, aktualizováno

Hasiči v Plzeňském kraji během středy rozváželi testovací soupravy, určené pro žáky základních a středních škol. Část čeká na přerozdělení na krajském úřadě a část putuje do obcí s rozšířenou působností.

Během středy rozváželi hasiči Plzeňského kraje antigenní testy určené školám. Ze státních hmotných rezerv se mezi školy v regionu rozdělí 315 krabic plných testů. Třetinu testů odvezli hasiči na krajský úřad pro potřeby středních škol a učilišť, které hejtmanství zřizuje. Zbytek testů putuje do 15 obcí s rozšířenou působností a odtud dál do jednotlivých základních škol v celém Plzeňském kraji.

Jaroslav Sokol, vedoucí organizace školství na krajském úřadě, upřesnil, že celkem je v 315 krabicích 236 250 kusů testů. „Do pátku budou všechny ve školách, žáky pak čeká ze začátku školního roku trojí testování, a to 1., 6., a 9. září,“ vysvětlil.

Jako dočasný sklad testů posloužila hasičům garáž požární stanice v Plzni na Košutce. Podle velitele Michala Pathyho hasiče rozvážení testů příliš nezatěžuje. „Jsou to skladné bedny, dobře se přenáší. Jako sklad jsme využili naši garáž, jedno auto máme zrovna v servisu, takže jsme měli i dost místa,“ popsal.

Hasiči přivezli část krabic před krajský úřad, kde si testy vyzvedli pracovníci úřadu. Zuzana Švehlová pak přerozdělovala krabice a popisovala je názvy škol. „Je to podle počtu žáků, třeba Střední zdravotnická škola má tři velké krabice a jednu malou,“ vysvětlila s tím, že během čtvrtka si pro krabice začnou přijíždět zástupci škol.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio