Hasiči se na západě Čech učili obsluhovat bagr. Pomůže jim při záchranných akcích

24. duben 2018

Během několika hodin srovnali hasiči tělocvičnu ve Zbiroze se zemí. Demolice byla součástí cvičení, během něhož se strojníci ze Záchranného útvaru hasičského záchranného sboru učili správný postup bourání budovy. A také testovali nové rypadlo.

Rypadlo CAT 336F je stroj určený k likvidaci následků živelných pohrom, strhávání částí stavebních konstrukcí nebo celých objektů. Přídavné nástavce umožňují drtit stavební suť nebo stříhat silné dráty. Často tenhle stroj pomáhá rozhrabávat hořící skládky, což pak usnadňuje jejich hašení. Hasiči si při demolici zkouší i taktické postupy, které pak mohou uplatnit v krizových situacích během zásahu.

„Tento stroj více méně dostačuje na daleko vyšší, větší a stabilnější budovy. Takový objekt, jakou je tělocvična ve Zbiroze,  jsme schopni zbourat během jediného dne. Nový stroj máme teprve několik měsíců. Na rozdíl od staršího rypadla, nabízí to nové větší komfort, má daleko těžší podvozek a je tedy stabilnější. Pro nás je důležitý hlavně dosah stroje, délka pracovního ramene.  Tím pádem můžeme být dál od budovy a demoliční práce nebo strhávání objektů probíhá z bezpečnější vzdálenosti,“ řekl podplukovník HZS Michal Ságner.

Při demolici je potřebné nejprve provést průzkum místa a dané budovy. Hasiči musí prostudovat plány i prozkoumat okolní terén. „Nejprve je potřeba prohlédnout sklepy a různá zákoutí, dále zavřít všechny přívody vody a plynu. Nejdůležitější je sundat střechu a potom pokračovat dál. Každá demolice má přesně předepsaný postup,“ upřesnil Michal Ságner.

Hasiči se musí zaškolit do role bagristy

Výcviku se účastní strojníci ze dvou záchranných rot. Velitelem cvičení ve Zbiroze je plukovník Záchranného útvaru HZS ČR, David Kareš: „Je to naše nová jednotka, která je dislokovaná v Jihlavě a rypadlo dostávají nově, takže se na něm zaškolují. Po prvotním seznámení, zaškolení i do bezpečnosti práce, se musí naučit manipulaci s tou technikou tak, aby mohli následně cvičit i ty nejnáročnější demolice, které děláme, a to třeba při požárech nebo živelných pohromách. Délka výcviku je individuální. Od několika týdnů až po několik málo měsíců. “

Po skončení výcviku ve Zbiroze se rypadla přemístí do Jihlavy a do Hlučína. Pokud by bylo rypadlo potřeba při zásahu na druhém konci republiky, není převoz podle Davida Kareše žádný problém. „Během hodiny jsme schopni mít stroj naložený na podvalníků a připravený na převoz. Doba transportu záleží na dopravní infrastruktuře a na podmínkách na cestě. Například z Ostravy do Prahy jsme schopni rypadlo převézt bez problémů během pěti hodin,“ doplnil plukovník David Kareš.

autoři: jnm , jik