Hasiči v Černošíně omladili svůj vozový park

25. listopad 2019 09:35
Zprávy

Dobrovolní hasiči v Černošíně na Tachovsku mají nový vůz pro výjezdy k zásahům. Původní vozidlo bylo přes 30 let staré a už bylo nevyhovující. Nové auto stálo 1,2 milionů korun. Náklady pokryla částečně dotace a částečně šly peníze z obecního rozpočtu.

„Vozidlo je upraveno dle vyhlášky a norem, které musí hasičská vozidla splňovat. Je v něm základní výbava požárního příslušenství, výstražné zařízení a spousta doplňků a drobných úprav,“ popisuje Jan Bříza, jednatel firmy, která vozidlo upravovala pro potřeby hasičů.

Dobrovolní hasiči v Černošíně mají nové osmimístné vozidlo. Nahradí víc než 30 let staré auto, kterým hasiči jezdili k zásahům

Jedná se o devítimístný hasičský automobil, určený na dopravu osob zn. Volkswagen. „Doteď jsme měli Avii z roku 1981 v dezolátním stavu. Nové auto bylo opravdu potřeba,“ doplňil starosta černošínských hasičů František Hrubý.

Hasiči z Černošína si nové auto mohli pořídit díky dotaci Plzeňského kraje a HZS. Dotace byla 750 tisíc korun, zbytek peněz doplatila obec ze svého rozpočtu.

Dobrovolní hasiči v Černošíně mají nové osmimístné vozidlo. Nahradí víc než 30 let staré auto, kterým hasiči jezdili k zásahům

„Otec je velitelem hasičů tady v Černošíně. Jsem ráda, že mají nové auto. Už i za mě se jezdilo tou starou nespolehlivou avií. Tohle je perfektní auto se skvělými parametry. Až pojede táta k zásahu třeba v noci, určitě se o něj nebudu bát,“ řekla Simona Rosová, která se přišla podívat na slavnostní předání vozu.

„Hasiče si musíme hýčkat. Zaslouží si naši pozornost. Je to složka, která musí být dobře vybavena,“ dodal starosta Černošína Miroslav Plincelner.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio