Hejtman, primátor a starostové budou proti rušení poboček ČP postupovat společně

4. duben 2023 08:59, aktualizováno

Plzeňský kraj, město Plzeň a starostové z regionu vyzvou vedení České pošty a Ministerstvo vnitra ČR, aby přistoupili k rušení vybraných poštovních poboček namísto k letošnímu červnu k 1. 1. 2024. Cílem je získat více času na případnou úpravu seznamu rušených pošt a na jednání o převzetí poboček v rámci partnerství s ČP.

„Současné řešení, které nám předložila Česká pošta, je pro nás absolutně nepřijatelné z mnoha důvodů. Proto jsme se s primátorem Plzně a starosty dotčených obcí dohodli na společném postupu. Jednohlasně jsme se shodli na tom, že seznam rušených poboček, který nám byl zaslán, je pro nás neakceptovatelný. Určitě společně oslovíme vedení ČP a budeme chtít nejen jednat o rušených pobočkách, ale také o tom, podle jakých dat a jak bylo o pobočkách rozhodováno. Podle nás postrádá výběr poboček jakoukoli místní znalost podmínek provozu na pobočkách a jejich vytížení. A za zásadní považujeme také předložení koncepčního řešení provozu poboček, které zůstanou. Chceme vědět, jak bude navýšena kapacita poboček, jak bude zajištěno doručování a také jaké bude rozšíření provozní doby poboček. A konečně chceme také vyzvat vládu, aby celou tuto reorganizaci ČP posunula minimálně o půl roku,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

„V Plzni uděláme maximum proto, abychom udrželi strategické pošty i za cenu, že bychom se na poštovních službách měli rozpočtově podílet. Ze strany státu se jedná o fatální rozhodnutí. Pokud má vláda dostatek sebereflexe, pevně věřím, že naše výtky přijme a rozhodnutí o rušení pošt odloží. Potřebujeme více informací a času na jednání. Po setkání s hejtmanem a poškozenými starosty jsem se jen utvrdil v tom, že dosavadní postup vlády spěje k rozvrácení poštovního systému v České republice,“ říká primátor města Plzeň Roman Zarzycký.

Na nekoncepční způsob řešení zrušením poboček dle tzv. „dochozí vzdálenosti“, kterou stanoví zákon a která je předmětem legislativní změny, upozornil také předseda Svazu měst a obcí Plzeňského kraje a starosta Klatov Rudolf Salvetr: „Je absurdní a pro mě za město Katovy nepřijatelné, jakým způsobem bylo rozhodnuto o rušení tří poboček v našem městě. V mnoha případech není tzv. dochozí vzdálenost v rámci integrovaných obcí dodržena a znamená pro naše obyvatele třeba 10 km dojezd. Současné rozhodnutí povede k výraznému zhoršení kvality služeb pro občany. Je nepřípustné, aby se s námi jednalo až v současné době, kdy již seznam zrušených poboček je veřejný. Za Svaz města a obcí PK jsme Českou poštu k jednání vyzývali už před časem a termín máme až 25. dubna. To hovoří za vše.“

Pondělního setkání na krajském úřadě se kromě hejtmana Rudolfa Špotáka, plzeňského primátora Romana Zarzyckého a starosty Klatov Rudolfa Salvetra účastnili také náměstek primátora Aleš Tolar, starostka prvního obvodu Plzně Ivana Bubeníčková, starosta Plzně-Slovan Lumír Aschenbrenner, on-line formou starosta centrálního plzeňského obvodu David Procházka, starosta čtvrtého obvodu Plzně Tomáš Soukup a starosta Plzně-Černic Vladislav Sloup. Z dalších krajských měst se pak setkání účastnili starosta Domažlic Radek Wiesner, z Tachova Petr Vrána, z Rokycan Tomáš Rada, ze Sušice Petr Mottl a za Břasy Miroslav Kroc.

autor: Lukáš Milota | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio