Hejtmani Plzeňského a Středočeského kraje se neshodli na rozdělení újezdu v Brdech

14. leden 2013

O budoucnosti brdského újezdu po odchodu armády spolu dnes v Plzni jednali plzeňský hejtman Milan Chovanec a jeho středočeský kolega Josef Řihák. Zatímco Středočeši chtějí celý vojenský prostor, Plzeňský kraj se přiklání k vládnímu návrhu a žádá pro sebe 38 procent území a návrat k původním poválečným katastrům.

Takové řešení by údajně prospělo deseti obcím Plzeňského kraje, které s újezdem sousedí.

„Jim končí katastr mnohdy dvacet metrů za poslední chalupou a my bychom chtěli, aby se ten katastr vrátil do původní podoby v rámci přenesené státní správy. Ať to jsou stavební řízení, vodoprávní řízení, bylo by asi zvláštní, kdyby občan musel na stavební úřad v Plzeňském kraji a ve Středočeském kraji podle toho, jestli tedy opravuje původní budovu na území Plzeňského kraje, nebo dvacet metrů vzdáleně bude vrtat studnu,“ tvrdí plzeňský hejtman Milan Chovanec.

Podle něj to rozhodně není snaha uchvátit nějaké území, ale návrat k logickému uspořádání regionů. „Z našeho pohledu je to hranice přirozená, na rozvodí, je na odtoku na plzeňskou část a středočeskou část. Toto území podle našich informací patřilo do regionu Plzeňského kraje, byť nebyl zřízen víc než 600 let. My se chceme pouze vrátit k posuzování zdravým rozumem,“ dodává.

Z takového postoje má radost starosta Strašic, jedné z brdských obcí, Jiří Hahner: „Já jsem velice potěšen, že nás podpořil Plzeňský kraj, a jsem velice rád, že i zástupci ministerstva obrany a ministerstva vnitra předložili návrh, který je přesně v mantinelech našich požadavků,“ tvrdí a dodává:

„Máme na tom území umístěny veškeré vodní zdroje, které zásobují celou rokycanskou aglomeraci a další obce. Když by ze správního hlediska nemohly do toho území zasahovat, bylo by to velmi nešťastné.“

Středočeši s dělením nesouhlasí

Středočeši zásadně nesouhlasí. Podle hejtmana Josefa Řiháka dnes území patří pod jeho kraj a není důvod to měnit. Návrat do doby před existencí újezdu, tedy do roku 1949, odmítá.

„Trváme na tom, abychom nepřišli o kus krásného území, které nám historicky patří. Nám nevadí katastry jako takové, nám vadí to, pokud se Středočeskému kraji vezme to území, pokud se vezme katastr Středočeského kraje. Teď je momentálně náš, ten katastr, jestli si některé kraje takhle dělají nějaké výměny, je to jejich věc. Já si myslím, že žádný kraj, kterému se má něco sebrat, na to určitě nebude přistupovat,“ vysvětluje Řihák.

"Celý ten problém mi připadá divný od samého začátku. Nechápeme, proč by se měl vojenský újezd rušit, když funguje od roku 1926," říká třeba starosta středočeských Jinců Josef Hála.

Oba hejtmani se naopak shodují v tom, že je třeba v bývalém armádním prostoru vyřešit bezpečnost. Souhlasí také s vyhlášením chráněné oblasti. O rozdělení Brd rozhodnou do konce příštího roku poslanci a senátoři. K předání území má dojít v roce 2016.

autoři: Jan Richter , lum , kko
Spustit audio