Helena Vondráčková je na hudební scéně už 60 let

1. červenec 2024

Už šedesát let působí na české hudební scéně zpěvačka a herečka Helena Vondráčková. Na výstavu věnovanou tomuto výročí se můžete zajít podívat do Galerie Tančící dům v Praze. Výstava o této úspěšné české zpěvačce bude otevřena do únoru příštího roku.

Důležitý pro Helenu Vondráčkovou byl rok 1964, kdy s písní "Červená řeka" vyhrála soutěž Hledáme nové talenty. Tato vítězná píseň ji okamžitě katapultovala do světa populární hudby. Její první velký hit "Pátá" z roku 1965 se stal klasikou a otevřel jí dveře do světa šoubyznysu. V průběhu své kariéry Helena vydala nespočet hitů, jako například To se nikdo nedoví s Waldemarem Matuškou, Malovaný džbánku, Mám ráda cestu lesní, Dlouhá noc, Sladké mámení, Lásko má, já stůňu a mnoho dalších. Je známá svou všestranností a schopností interpretovat různé hudební styly, od popu přes šansony až po muzikály. Její silný a čistý hlas z ní udělal jednu z nejuznávanějších zpěvaček nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Během své kariéry získala řadu ocenění, včetně Zlatého slavíka a mnoha dalších hudebních cen. Úspěšně také vystupovala v muzikálech, jako například v "Hello, Dolly!" a "Cats." Červenou řeku nahrála Helena Vondráčková 16. června roku 1964 v tehdejším Československém rozhlasu. 3. září ji pak Supraphon vydal jako její první singl a tato americká lidová píseň v Helenině podání s českým textem Ivo Fischera zlidověla i u nás. Ještě v témže roce se stala hostem televizního pořadu Vysílá studio A. Jeden z jejích prvních pěveckých partnerů byl v onom roce 1964 i Milan Chladil. A jak Helena Vondráčková vzpomínala, „tehdy mi připadal jako pán v letech a přitom mu mohlo být tak třicet. Pro mě starý pán.."

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.