Helena Vondráčková: Kvítek mandragory

16. prosinec 2022

Helena Vondráčková se do vln populární hudby ponořila v roce 1964. Tehdy ještě jako sedmnáctiletá studentka střední školy zvítězila v pražské Lucerně v soutěži Hledáme nové talenty. O osm let později už byla jednou z nejexportovanějších českých zpěvaček. A právě do doby před padesáti lety, do roku 1972, se vracíme.

V roce 1972 nazpívala Helena Vondráčková píseň Kvítek mandragory. Mandragoře se u nás říká také satanské jablíčko, psí jablko, kořen satanův, zemské jablko nebo zemský mužíček, v bibli je označována jako jablíčko lásky. Vyskytuje se ve fantasy literatuře, mluví se o ní například ve filmech Harry Potter nebo Císařův pekař. Mandragora lékařská je vytrvalá rostlina, která může být stará i 50 let a její kořen dosahuje hloubky až 1 metr. Její rozvětvený kořen připomíná lidské tělo. Už od pradávna byla nazývána magickou rostlinou a byla opředena mnoha pověrami.

Ale vraťme se k Heleně Vondráčkové. Ta byla v roce 1972 po nuceném zákazu a rozpadu souboru Golden Kids na dalším začátku své umělecké cesty. A zhostila se jí výborně, v 70. letech točila pro zahraniční společnosti a pravidelně vystupovala na světových pódiích a festivalech, zpívala například v Kanadě, Brazílii, Turecku, Rumunsku, Japonsku nebo na Kubě.

Píseň Kvítek mandragory je převzatá, napsali ji Neil Sedaka a Howard Greenfield, český text napsal Zdeněk Rytíř. Je po ní nazvána i pražská muzikálová show producenta Oldřicha Lichtenberga, která je vystavěna pouze na písničkách Heleny Vondráčkové.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.