Herec Milan Enčev: Postelovou scénu už točit nebudu. Zjistil jsem, že je to příšerný

29. leden 2024

Milan Enčev je hojně obsazovaný v televizních seriálech. „Jsem oblíbený představitel komunistů, vrahů a různých úchylů. Když se neví koho, volají režiséři mně,“ směje se herec.

Ze všeho nejvíc ale miluje divadlo. Učil se od Petra Haničince. „Bylo mi asi osmnáct a seznámil jsem se s ním úplně drze. Vzal jsem to přes jeho ženu Radku, která mě k němu dostala. Bylo to neuvěřitelně inspirující. Škola starých mistrů. A i když už zdravotně nebyl v kondici, pořád měl obrovské charisma.“

Milan Enčev si myslel, že nic jiného než divadlo dělat nebude. Má rád bezprostřední reakce diváků. Zároveň přiznává trému z odpovědnosti, aby něco nepokazil. Časem začaly chodit nabídky na seriály i film. „U filmu je to fajn, když se něco nepovede, tak se to zastaví a opraví.“

Z nabídek má radost, přesto některé odmítl. „Když jsem měl o 23 kilo víc, tak mě chtěli obsazovat hlavně proto, abych se obnažoval jako nechutný příklad. Takové role jsem odmítal. A pak postelovou scénu. I když dvě jsem dal. Jednu jsem dal v seriálu na Primě s Ivankou Korolovou a jednu s Janou Plodkovou. Ale zjistil jsem, že je to příšerný, takže do toho už nejdu,“ děsí se herec.

Rakev u postele

Jako kluk vyrůstal na Kladně, a jelikož neholdoval sportu, našel si poněkud morbidní zábavu. „Chodili jsme s klukama do lesa, kde bylo krematorium. Pozorovali jsme, jak zasouvají ty rakve do pecí. Možná je to bizarní, ale mě to opravdu bavilo,“ vzpomíná s úsměvem.

Téma rakve ho provázelo i později, když v divadle Radka Brzobohatého hrál v představení Richard III. „V té hře byla rakev a já ji měl doma u postele. Klasickou s víkem. Tak jsem tam s ní bydlel. Blbý akorát bylo, když jsem si tam přivedl dámskou návštěvu. A ani nevím, proč jsem to tam měl. Možná neměli kam dávat kulisy,“ usmívá se herec.

Setkání s Brucem Willisem

Milan Enčev sice herectví nevystudoval, jeho touha hrát ale byla velká. Už ve dvanácti letech nastoupil do Divadélka u Zvonu. „Ačkoli jsem už na škole věděl, že chci dělat divadlo, vystudoval jsem obor čalouník. Do kladenského divadla jsem chodil na tajňačku na balkon a být herec byl takový tajný cíl.“

Jeho touha ho zavedla i na jeden zajímavý konkurz. „Zrovna se u nás točila Hartova válka s Brucem Willisem. Dostal jsem se do komparzu a dostal jsem tam i jedno slovo – říkal jsem Bruceovi ‚yes‘. Nevěřil jsem, že se taková scéna může točit tři dny. Mám z toho zážitek i fotku z natáčení.“

Alexandra Mynářová a Milan Enčev

Jaký má původ jeho netradiční příjmení? Jak se mu podařilo zhubnout? Jakou veselou historku má z oboru čalouník? Poslechněte si v rozhovoru u Alex.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.