Historie a současnost města se odráží v betlému, který je k vidění na zámku v Tachově

28. prosinec 2017

Betlém v Tachově vyrábí tamní výtvarnice Irena Slámová. Tvoří ho papírové postavy a kulisy, zapíchnuté pomocí špejlí do polystyrénové desky. Jesličky dotváří i skály z montážní pěny a mech, který navozuje doslova pohádkovou atmosféru.

„Betlém má samozřejmě centrální scénu, kde je Josef a panna Marie s Ježíškem. Máme tu také tachovské anděly a tři krále. Je zde i tachovské náměstí s kostelní věží a tachovské hradby. Betlém je zvláštní tím, že tam jsou pohádkové bytosti, postavy z tachovských pověstí, ale i civilní postavy,“ popsal kastelán zámku Pavel Voltr.

V jesličkách je například františkánský zbloudilý mnich, mrtvá purkraběnka z Donína, lesní paní, která zachraňuje tonoucí se malé dítě nebo ukrutný mrtvý Jan Filip Hussmann, jež jede v kočáře taženém splašenými koňmi. „My jsme se snažili, aby nejen tachovské děti, ale i přespolní návštěvníci viděli, jak je Tachov bohatý, i co se týká pověstí,“ doplnil Pavel Voltr.

Betlém dotváří i civilní postavy z města. Třeba pracovník technických služeb, který odklízí sníh či skupinka místních dětí a mnoho dalších. „V letošním roce přibyly postavy zesnulých umělců pana Vendiho Hůrky a paní Burešové. Najdeme tady i populárního bezdomovce Josefa Srovnala, který už také bohužel nepatří mezi živé,“ uzavřel kastelán zámku, Pavel Voltr s tím, že se tachovský betlém bude určitě ještě rozrůstat.

Zámek v Tachově si na 29. a 30. prosince pro všechny návštěvníky připravil speciální vánoční prohlídky.

Zámek v Tachově ukazuje městský papírový betlém
Zámek v Tachově ukazuje městský papírový betlém
autoři: lum , jik
Spustit audio