Hit Stand By Me byl nahrán za 2,5 hodiny

27. říjen 2020

Pořad Hvězdy hity legenmdy je věnován černošskému zpěvákovi Benu E. Kingovi a jednomu z největších hitů historie populární hudby, skladbě Stand By Me, kterou nejen nazpíval, ale je i jejím spoluautorem. 

Když v r. 1975 vydal John Lennon své šesté studiové album Rock ´n ´Roll, sestavené ze skladeb, které měl rád v padesátých a na začátku šedesátých let, hned jako druhou skladbu, si vlastník desky mohl poslechnout evergreen Stand By Me. Exbeatl si tuto písničku vypůjčil z repertoáru černošského rhythm and bluesového zpěváka a skladatele Ben E. Kinga.

Ten se narodil jako Benjamin Earl Nelson, ve státě Severní Karolína. V padesátých letech působil nejprve v kapele Five Crowns, později se proslavil jako zpěvák skupiny Drifters, která se zapsala do historie několika výraznými hity, z nichž nejslavnějším byla skladba Save The Last Dance For Me. Nakonec se rozhodl vydat na sólovou dráhu. V kuloárech se však tvrdilo, že byl manažerem nekompromisně vyhozen, neboť si stěžoval na nízký plat.

První album Spanish Harlem, z r. 1961, vydal u společnosti Atlantic, která se orientovala hlavně na černošské umělce. Stejnojmenná titulní píseň alba se proslavila díky uvedení v několika filmech, ale také proto, že vyšla v podání mnoha dalších hudebníků všech možných žánrů. Počet dalších verzí se odhaduje na 150.

Hit Stand By Me byl nahrán během dvou a půl hodinové frekvence, společně s další trojicí písniček a umístil se v Evropě na 27. místě a v Americe na čtvrté pozici.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.