Hlavní etapa opravy katedrály sv. Bartoloměje začala

23. srpen 2018 10:24

V katedrále sv. Bartoloměje v Plzni probíhá největší rekonstrukce za posledních 100 let, pracuje se především na interiéru a restaurování se dočká i slavná Plzeňská madona.

Restaurátoři budou pracovat především na interiéru, opravovat se budou malby na klenbách, omítky, mobiliář i varhany z 19. století. Návštěvníci budou mít nově k dispozici vyhřívané lavice i toalety.  „Těším se, až to bude hotové a zároveň mám pocit velké zodpovědnosti, protože katedrála tady slouží už od 14. století a taková akce se koná jednou za sto let,“ řekl Páter Emil Soukup, farář ve farnosti u plzeňské katedrály, s tím, že poslední větší oprava byla prováděna v letech 1914 až 1920, ale situaci komplikovala válka, protože řemeslníci odcházeli na frontu.

První ze tří etap rekonstrukce bude restaurátorská, právě teď se proto v katedrále staví lešení. Na rekonstrukci pracuje i restaurátor Josef Petr, který vysvětlil technologii kompresního ocelování: „Vytvoří se taková kaše, která se nanese na zeď. Ta má za úkol vytáhnout ze zdiva sůl. Sůl pochází zejména z cementových a vápenných spár, vlhkost ji rozpouští a vynáší na povrch kamene, kde můžeme pozorovat bílý výkvět, nebo praskání samotných spár.“

Nově bude přístupná i půda

Vzácnou Plzeňskou madonu ze 14. století bude mít na starosti restaurátor David Blahout. „Plzeňská madona je významná památka, která nemá v kraji obdoby. Kvůli rekonstrukci ji sejmeme, ale jinak se budou architektonické prvky restaurovat na místě,“ uvedl. Zvenku se opraví socha sv. Bartoloměje nad vchodem a kříž u andělíčka. Vznikne také expozice zvonů zhruba v polovině cesty po schodech na věž. Ta bude součástí půdy, jež byla dosud zpřístupňována jen výjimečně.

Druhá etapa oprav bude stavební, tedy kompletní oprava zpovědní místnosti, nová kaple pro Nejsvětější svátost, zázemí pro průvodce a toalety. Nová bude i elektroinstalace a osvětlení. Jak informovala ČTK, všechna tři výběrová řízení na restaurátorské práce vyhrála Agentura Jan Zrzavý z Havlíčkova Brodu, která si najímá restaurátory a je špičkou v oboru. Rekonstrukce potrvá do roku 2020, katedrála bude do té doby uzavřená, stále je ale návštěvníkům přístupná věž.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio