Hledám děvče na neděli

Trampská písnička se začala klubat ve 20. letech minulého století. Generace prvních písničkářů začala tvořit především pro své domácí trampské osady, později se z nich stali zruční autoři zábavné hudby. Skutečným zakladatelem české trampské písně je ale Jaroslav Mottl, který pro trampskou osadu Ztracená naděje napsal první píseň už v roce 1919.

Opěvují nádhernou přírodu, vzdálené země, moře, kamarádství a dobré lidské vztahy - to jsou české trampské písně. Prvním, jehož písně byly takto označovány, byl Jarka Mottl, autor nesmrtelného hitu s názvem Hledám děvče na neděli. Patří k zakladatelům české trampské písně.

Jarka Mottl byl první, jehož písně vydané tiskem byly už označeny jako trampské. Tvorba Jarky Mottla ovlivnila trampské hnutí a dala mu nezapomenutelnou a svéráznou podobu. Jeho písničky jsou melodické, dobře zapamatovatelné a pro každou příležitost.

Jarka Mottl byl vyhlášený romantik s otevřeným srdcem a svoje pocity dovedl vyjádřit a převyprávět písničkami. Napsal přes 700 textů, z toho asi 100 na vlastní hudbu.

Jeho skladatelské začátky jsou spojeny s trampskou osadou Ztracená naděje, tzv. Ztracenkou. Pro ni napsal v roce 1919, ve svých devatenácti letech, údajně první českou trampskou píseň s názvem V záři červánků a postupně přibyly další – Cariboo, Maminko, mámo, Zapomeň, že se loučíme, Na osadě hráli, Ztracenka zpívá, Čajová růže na nebi a už zmíněná Hledám děvče na neděli. Hraje a zpívá Duo Červánek.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.