Hnědé popelnice obsahují spoustu nevhodného odpadu, Čistá Plzeň navrhuje jejich zrušení

31. květen 2023 09:35, aktualizováno

Slupka od banánu, listy od salátu nebo uschlá květina. To vše mohou lidé v Plzni dávat do hnědých popelnic na bioodpad. Bohužel často se v nich najdou i věci, které tam nepatří: obal od nanuku, nedopalky cigaret nebo papíry.

Možná máte s hnědými popelnicemi na biologický odpad podobnou zkušenost. Velice často v nich totiž končí i věci, které tam nemají co dělat. V Plzni proto spustili novou kampaň, která lidem vysvětlí, čím mají hnědé popelnice plnit. Vedení společnosti Čistá Plzeň, jež ve městě provozuje systém odpadního hospodářství, chce, aby za obsah v budoucnu odpovídali sami majitelé – a některé popelnice by tak mohly z veřejných prostranství zmizet.

„Bioodpad vozíme na skládku s kompostárnou. Do kompostárny ale auto pustí pouze, v rámci možností, s čistým biologickým odpadem. Bohužel vzhledem ke kvalitě vyhozeného odpadu v popelnicích častěji končí obsah aut v tělese skládky,“ říká dispečer Čisté Plzně Petr Fiala.

Jak doplňuje technický náměstek společnosti Čistá Plzeň Jan Šneberk, systém hnědých popelnic rozmístěných po městě moc nefunguje. Jelikož každá popelnice nemá svého jmenovitého uživatele, který by byl zodpovědný za to, co se do ní vhazuje, hnědé nádoby slouží spíše jako další popelnice na komunální odpad. „V některých oblastech to bývá lepší, třeba na Doubravce. Oproti tomu v centrálním obvodu, kde je velký pohyb obyvatel, nacházíme v hnědých popelnicích prakticky jen komunální odpad.“

Odvoz komunálního odpadu se značně prodraží

V Plzni je aktuálně zhruba 900 hnědých popelnic na bioodpad. Část se nachází u rodinných domů a část na sídlištích. Pokud odpad do nich vložený obsahuje příměsi, tak se jejich svoz prodraží. Za zpracování bioodpadu se většinou platí mezi 400 a 500 korunami za tunu, u směsného komunálního je to ovšem 1 500 až 1 700 korun.

Většina bioodpadu v Plzni nicméně končí tam, kde má – tedy na kompostárně. Zhruba 55 procent celkového objemu bioodpadu totiž lidé odvážejí do sběrných dvorů nebo dávají do velkokontejnerů na okrajích města. „Drtivá většina toho, co dnes po Plzni posbíráme, je opravdu bio. Trápí nás tedy především ty hnědé popelnice bez konkrétního majitele, jejichž svoz je nejméně efektivní, a přitom nejdražší. Nejlepší by dle mého názoru bylo tyto úplně zrušit, a naopak hnědé nádoby, které jsou psané jednotlivé občany, ponechat nebo klidně jejich systém ještě rozšířit.“ Společnost Čistá Plzeň také aktuálně spustila kampaň, která má lidi upozornit na to, co do hnědých popelnic mají dávat a co ne.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio